Inflacija u 2018. godini 1,5%

U prosincu poskupjele cigarete, pojeftinili su odjeća, obuća, hrana i bezalkoholna pića

Najveći pad cijena na mjesečnoj razini u prosincu je zabilježen kod odjeće i obuće
Food Outlet Žabac
 Bruno Konjević / CROPIX

Cijene na malo u Hrvatskoj u prošloj su godini u prosjeku bile 1,5 posto veće nego u 2017. godini, pokazuju novi podaci državne statistike.

U odnosu na prosinac 2017. godine, maloprodajne su cijene u prosincu prošle godine bile više za 0,8 posto, dok su u odnosu na studeni, prosinačke cijene na malo u prosjeku bile 0,8 posto manje, podaci su DZS-a. Razlog padu cijena u posljednjem mjesecu prošle godine u odnosu na studeni najvjerojatnije se može tražiti u sezonskim sniženjima.

Najveći pad cijena na mjesečnoj razini u prosincu je zabilježen kod odjeće i obuće, čije su cijene bile 5,9 posto manje nego u studenom. U istom su razdoblju pale i cijene prijevoza, i to 3,1 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku bile 0,4 posto niže. S druge strane, cijene alkoholnih pića i duhana u prosincu su u odnosu na studeni porasle u prosjeku 4,2 posto, što je, po svemu sudeći, rezultat poskupljenja cigareta.

Kada je, pak, riječ o usporedbi s prosincem 2017. godine, cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosincu prošle godine bile su u prosjeku veće 0,5 posto, dok su alkoholna pića i duhan u istom razdoblju poskupili 4,8 posto. Cijene odjeće i obuće, s druge strane, u prosincu su bile 1,6 posto manje nego u istom mjesecu godinu ranije, pokazuje cjenovni skener DZS-a.

U ovoj se godini, ocjenjuju analitičari Raiffeisena, može očekivati da će primjena snižene stope PDV-a od 13 posto za niz proizvoda od 1. siječnja dijelom neutralizirati potencijalne inflatorne pritiske. Njih brojni analitičari vide prije svega u cijenama energenata, ali i komunalnih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:57