Nakon 15 godina

U Primoštenu napokon kreće gradnja hotela, vila i apartmana, ali pod jednim uvjetom

Prvu ljetnu sezonu resort visoke kategorije otvorio bi već 2022., predviđa investitor
Panorama Primoštena
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Kroz dvadesetak dana načelnik Općine Primošten Stipe Petrina moći će sa sigurnošću reći hoće li u zoni Marina Lučica napokon početi gradnja hotelskih i apartmanskih kapaciteta, koja se neuspješno planira već 15-ak godina, a ovu bi općinu itekako mogli preobraziti kao destinaciju.

Ovog je tjedna, naime, javno predstavljen projekt austrijskog investitora, tvrtke Prim Bay Resort, koja je za područje Marine Lučice predvidjela izgradnju 1100 novih ležajeva. Dobar dio njih bit će u sklopu hotela koji će brojati 250 soba, a ostatak kreveta otpast će na 30-ak vila i 108 apartmana.

Prema tvrdnjama investitora, koji je zemljište u Marini Lučici 2017. godine kupio za 5,6 milijuna kuna u stečajnom postupku tvrtke Abisal, radovi na projektu trebali bi početi u četvrtom kvartalu 2020. godine. Prvu ljetnu sezonu resort visoke kategorije otvorio bi već 2022., a cjelovito otvorenje jedne od većih investicija u domaći turizam trebalo bi se očekivati 2023. godine.

Načelni dogovor

Načelnik Petrina ipak upozorava da prije “otvaranja šampanjca” Općina s investitorom treba dogovoriti izgradnju kanalizacijskog sustava za cijelu zonu, bez kojeg u Marini Lučici ne može biti novih turističkih kreveta.

- Gledajte, postigli smo načelan dogovor u sklopu kojeg bi investitor projekta trebao sukreditirati 25 milijuna kuna vrijednu izgradnju kanalizacijskog sustava jer Općina za tako velik projekt nema novca. Dogovor o kanalizaciji sve će nam otkriti. Ako oni na njega pristanu, onda su ozbiljni investitori i imaju dobre namjere, a ako ne budu htjeli graditi kanalizaciju, znat ćemo da nisu ni mislili ozbiljno. Dokumentacija za kanalizacijski sustav je gotova te bismo kroz dvadesetak dana trebali imati posve čistu situaciju - izjavio je Petrina ustvrdivši da je riječ o odličnom projektu od kojeg bi općina imala goleme koristi.

Zeleni krovovi

Predstavnica investitora Ana Božić za Jutarnji je potvrdila da je načelni dogovor o sufinanciranju izgradnje kanalizacije već postignut, ali da još nisu usuglašeni točni modaliteti te suradnje s Općinom, što bi se sve trebalo riješiti u skorije vrijeme.

Projektant na budućem primoštenskom kompleksu je tvrtka ATP projektiranje, iz koje doznajemo da je misao vodilja autora projekta bila kompleks što bolje uklopiti u postojeći okoliš.

- Kompleks će biti realiziran na istočnoj obali s pogledom na Primošten te u pozadini s Kornatima, što je doista prekrasna pozicija. Plan je ovu zonu po otvaranju hotela i ostalih sadržaja ostaviti slobodnu od prometa, izuzev električnih vozila koja će služiti za dostavu, a prostor ćemo obogatiti autohtonim zelenilom, kao i zelenim krovovima - kazao je Dario Travaš iz ATP projektiranja.

Načelnik Petrina napominje da je projekt ukupno vrijedan 105 milijuna eura te da je njegovo prvo javno predstavljanje prošlo bez jedne riječi zamjerke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:52