Posljedice koronavirusa

U Moody'su u ovoj godini očekuju pad prodaje automobila u svijetu od 2,5 posto

Najveći pad prodaje automobila u ovoj godini analitičari Moody'sa, kako pišu svjetski mediji, očekuju u Kini, žarištu epidemije koronavirusa, i to 2,9 posto
Ilustracija
 shutterstock

Koronavirus će, po svemu sudeći, zadati snažniji udarac automobilskoj industriji nego što se dosad očekivalo.

U rejting agenciji Moody's, naime, očekuju da će prodaja automobila u ovoj godini u svijetu pasti 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu, što je veći pad od ranije očekivanog. Podsjetimo, njihove su ranije prognoze govorile o padu prodaje automobila od 0,9 posto u ovoj godini.

Najveći pad prodaje automobila u ovoj godini analitičari Moody'sa, kako pišu svjetski mediji, očekuju u Kini, žarištu epidemije koronavirusa, i to 2,9 posto. Njihove ranije prognoze govorile su da će prodaja automobila u Kini u 2020. godini rasti po stopi od jedan posto.

Ovdje, međutim, valja voditi računa i o tome da se u Kini proizvode i brojni rezervni dijelovi za automobilsku industriju diljem svijeta, pa tako i u Europi. S obzirom da je promet roba s Kinom u posljednje vrijeme otežan, ne treba se čuditi ocjenama da bi upravo automobilska industrija mogla biti jedan od najvećih gubitnika epidemije koronavirusa.

U svakom slučaju, u Moody'su su za ovu godinu zadržali negativne izglede za automobilsku industriju. Oporavak, i to umjereni, očekuju tek u sljedećoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:30