Veliko istraživanje

Tvrtke sa ženama na upravljačkim pozicijama imaju više prihode i veću cijenu dionica

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

14.10.2019. u 14:59

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

14.10.2019. u 14:59

startup business, young woman as software developer working on computer at modern office., Image: 314729423, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Kompanije koje imaju više ženskih menadžera više zarađuju, dok velik broj ženskih direktora znači i jači rast prihoda te veće profitne marže, pokazalo je novo istraživanje Credit Suissea.

Kako je prenio Independent, u istraživanje je bilo uključeno 3.000 kompanija iz 56 zemalja svijeta, a analiza cijena dionica tijekom posljednjeg desetljeća pokazala je kako su one bile preko 20 posto veće u tvrtkama u kojima su top menadžeri žene od cijena dionica u drugim kompanijama. Istovremeno su njihove cijene rasle puno više od dionica u tvrtkama u kojima je na upravljačkim pozicijama manje od 15 posto žena.

Ipak, autori istraživanja jasno su naglasili kako žene nisu nužno uzrok uspješnosti tih kompanija.

- Kako i ako uopće raznolikost doprinosi strateškom donošenju odluka koje u konačnici znači rast i stabilnost prihoda su ono na što bi se trebali fokusirati, a ne na samu raznolikost u kompanijama. Drugi faktori također mogu utjecati na poslovne rezultate – napisali su i dodali da je ključno pitanje znači li veća raznolikost bolje poslovanje ili je obrnuto, odnosno znači li bolje poslovanje veću raznolikost.

Osim toga, istraživanje se bavilo i s 476 kompanija (od ukupno 3000 koliko ih je bilo uključeno) koje su u obiteljskom vlasništvu. To je, naime, postalo predmet istraživanja zbog ranijih saznanja da takve tvrtke često bilježe natprosječne prihode. Ovo je istraživanje pokazalo da i u slučaju kompanija u obiteljskom vlasništvu, one na čijim su upravljačkim pozicijama žene su također tijekom proteklih deset godina postizale bolje cijene dionica.

- U zadnjih pet godina tvrtke u obiteljskom vlasništvu s barem jednom ženom kao direktoricom svake su godine zabilježile bolje poslovne rezultate od onih kojima upravljaju isključivo muškarci – zaključili su analitičari Credit Suissea.

Uz to, došli su i do saznanja da su kompanije sa ženama na upravljačkim pozicijama puno sklonije baviti se pitanjima održivosti tvrtke, njenim utjecajem na okoliš, radnim uvjetima i radnicima te korporativnim upravljanjem.