Zajednički pothvat s Deželom

Turistički zamah sa Slovenijom na 'rimski' pogon, obnavljaju se kilometri antičkih zidina

Zajedno s Slovencima želimo napraviti projekt nalik Hadrijanovom zidu u Velikoj Britaniji
Pogled na Rijeku s Trsatske gradine
 Profimedia, Alamy

Nakon što je u lipnju ove godine tridesetak slovenskih i hrvatskih općina, ustanova i udruga pristupilo međudržavnom projektu očuvanja povijesne baštine rimskog carstva i razvoja turizma pod nazivom Claustra Alpium Iuliarum, kojeg će Europska unija u prvoj fazi pomoći s bespovratnom potporom od milijun i 780 tisuća eura, ovih dana naznačene su i prve investicije u hrvatskom dijelu projektu. Riječ je o najavi općine Klana u Primorsko-goranskoj županiji izgradnje interpretacijskog centra Claustra.

Claustra Alpium Iuliarum je unutarnji obrambeni sustav koji je štitio Rimsko carstvo od prodora neprijatelja u središte rimskog imperija, a arheološki ostaci sustava iz 3. i 4.stoljeća pružaju se od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji.

Velika su očekivanja i u Sloveniji i u Hrvatskoj od ovog projekta, ideja je Claustru učiniti jednom od najprivlačnijih odredišta kulturnog i zelenog turizma u ovom dijelu Europe s ponudom razgledavanja zidina i utvrda, šetnicama, biciklističkim stazama i drugim sadržajima.

- Slovenija i Hrvatska imaju jedinstvenu šansu istražiti i prezentirati ogroman arheološki park te na taj način otvoriti stotine radnih mjesta na inače turistički deficitarnim područjima s obzirom da se nalazi u zaleđu glavnih gospodarskih i komunikacijskih tokova – navodi se u osnivačkim planovima partnera u ovome projektu čiji se potencijal uspoređuje s Hadrijanovim zidom u Velikoj Britaniji koji je uvršten u UNESCO-v popis svjetske baštine i predstavlja najpopularniju turističku atrakciju na sjeveru Otoka.

S hrvatske strane nositelji projekta zaštite baštine i održivog turizma Claustre su Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.

Dosadašnja istraživanja i restauratorski zahvati utvrdili su oko trideset kilometara obrambenih zidina s više od sto obrambenih kula Claustre u Hrvatskoj i Sloveniji. U Primorsko-goranskoj županiji, primjerice, zidine Claustre očuvane su, osim na području Klane, i u općini Jelenje i u Rijeci.

Na hrvatskoj i slovenskoj strani ponude posjetiteljima Claustre trenutno je upisano dvadesetak lokacija, a najreprezentativnijima se smatraju riječka Tarsatica i antički grad Castra na području današnje Ajdovščine. Procjenjuje se da se sam obrambeni zid protezao na 130 kilometara, a služio je, osim obrani, i kontroli važnih prometnih pravaca unutar tadašnjeg Rimskog carstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:33