Remont

Troškovi restrukturiranja gurnuli najveću njemačku banku u gubitak od 3,2 milijarde eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.7.2019. u 14:30

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.7.2019. u 14:30

People walk past a Deutsche Bank office in London, Britain July 8, 2019. REUTERS/Simon Dawson
Simon Dawson / REUTERS

Deutsche Bank

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank u srijedu je izvijestio da je drugo tromjesečje 2019. godine zaključio s neto gubitkom od 3,2 milijarde eura, koji je povezan s najnovijim restrukturiranjem u pokušaju restrukturiranja tog teškoćama pogođenog financijskog diva.

"Već smo poduzeli značajne korake u provedbi naše strategije za preobrazbom Deutsche Banka. To se odražava u našim rezultatima", kazao je izvršni direktor Christian Sewing u priopćenju.

Ranije ovog mjeseca iz Deutsche Banka je priopćeno da će do 2022. godine ukinuti 18.000 radnih mjesta diljem svijeta te se povući iz većine aktivnosti trgovanja dionicama i ponovno se usmjeriti njemačkim i europskim korijenima, nakon što se desetljećima pokušavao natjecati s divovima na američkom Wall Streetu.

Takvi potezi također imaju za cilj smanjiti godišnje troškove poslovanja za šest milijardi eura.

Troškovi vezani za restrukturiranje u drugom su tromjesečju dosegnuli 3,4 milijarde eura, što znači da bi bez tih troškova banka ostvarila 231 milijun eura neto dobiti.

U drugom su kvartalu prihodi Deutsche Banka pali za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 6,2 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Grupa je zabilježila gubitak prije oporezivanja od 946 milijuna eura, u usporedbi s dobiti od 1,7 milijardi eura u istom kvartalu 2018. godine.

No, iz Deutsche Banka ističu kako restrukturiranje već donosi niže troškove, koji su se smanjili za četiri posto.

Nadalje, s francuskom bankom BNP Paribas također pregovaraju o prodaji dijela aktivnosti u segmentu trgovanja, te je više od 900 zaposlenika već otpušteno, podsjeća AFP.