Zlatna kuna

Tommy proglašen najuspješnijom kompanijom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U kategoriji srednjih tvrtki priznanje je zaslužila tvrtka Fornix iz Dugog Rata, koja se bavi proizvodnjom statičkih i dinamičkih brtvi za autoindustriju
Hipermarket Tommy u Solinu
 Božidar Vukičević / CROPIX

Na svečanosti dodjele Plakete Zlatna kuna koju Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split, tradicionalno dodjeljuje već 21 godinu najuspješnijim tvrtkama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, plaketu Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki dobio je najveći dalmatinski maloprodajni lanac Tommy. U kategoriji srednjih tvrtki priznanje je zaslužila tvrtka Fornix iz Dugog Rata, koja se bavi proizvodnjom statičkih i dinamičkih brtvi za autoindustriju.

U kategoriji malih tvrtki plaketu Zlatna kuna dobio je Calvados Club iz Splita. Calvados Club je vodeća tvrtka odnosno turistička agencija u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma, koji se baziraju na kreiranju luksuznih programa po mjeri klijenta. Plaketa Zlatna kuna za inovaciju dobio je dugogodišnji djelatnik tvrtke Plovput iz Splita Boris Ukić za Puntar svjetlo. Inovacija Puntar svjetlo je u primjeni na pomorskim svjetionicima. Ova inovacija ima brojne prednosti u odnosu na postojeća tehnička rješenja.

„Ono čime možemo svi biti zadovoljni je činjenica da su gospodarska kretanja ohrabrujuća. Gotovo svi pokazatelji su bolji nego su bili godinu prije. Ono s čime ne možemo biti zadovoljni je činjenica da po visini osobnih dohodaka Splitsko dalmatinska županija još uvijek zaostaje za hrvatskim prosjekom“, istaknula je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj.

HANZA MEDIA
Dobitnici plaketa Zlatna kuna 2019.

U 2018. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji je bilo 1.300 više registriranih tvrtki, gotovo 10 posto više nego godinu prije. Ostvareno je povećanje zaposlenih za 5,8 posto prihodi za 9,2 posto, dobit razdoblja za 15,3 posto dok je neto dobit porasla za 21,4 posto u odnosu na 2017. godinu.

„I u turizmu, unatoč zabrinjavajućem početku turističke sezone, bilježimo rast od šest posto u dolascima i dva posto u noćenjima u prvih 10 mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2018.godine. Vjerujemo kako će u sljedećoj godini pokazatelji biti još i bolji. Unatoč rastu ne smije zaboraviti ono čime se gospodarstvenici svakodnevno susreću, a to je permanentni nedostatak kvalificirane radne snage“, istaknuo je Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:06