Akvizicija

Thermo Fisher potrošio 11,5 mlrd. $ na kompaniju koja je razvila testove na koronavirus

Qiagen je bio i ključna kompanija za vrijeme epidemije Sarsa i svinjske gripe
Ilustracija, testiranje na koronavirus
 IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kako bi proširio svoje djelovanje na testiranje bolesti, američki proizvođač medicinskih instrumenata Thermo Fischer za 11,5 milijardi dolara kupuje nizozemski Qiagen, kompaniju koja se bavi medicinskom dijagnozom.

Na tu je akviziciju američku kompaniju potaknuo Qiagenov razvoj setova za ispitivanje na koronavirus, piše Financial Times, a Thermo Fisher tu će tvrtku u potpunosti isplatiti gotovinom. Preciznije, svaka dionica nizozemske kompanije koštat će ga 39 dolara, a platit će i 1,4 milijarde dolara duga tvrtke.

Qiagen je bio i ključna kompanija za vrijeme epidemije Sarsa i svinjske gripe te je, logično, s razvojem opreme za testiranje virusa nastavio i s potvrdom širenja koronavirusa koji je pogodio preko 90.000 ljudi diljem svijeta. Stoga je prošli tjedan kompanija u Kinu poslala svoje setove za testiranje.

Tržišna kapitalizacija Thermo Fishera iznosi 122 milijarde dolara, a Marc Casper, predsjednik i izvršni direktor kompanije, rekao je kako će nova akvizicija njegovoj tvrtki omogućiti da “ubrza inovaciju i adresira rastuće medicinske potrebe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53