Problemi za divove sektora

Težak dan za automobilsku industriju: Više od 4000 radnika ostaje bez svog radnog mjesta

Automobilski giganti prisiljeni su zatvarati tvornice i otpustiti velik broj svojih radnika
Honda tvornica
 Maki Shiraki / REUTERS

Automobilski div Honda potvrdio je da zatvara tvornicu u britanskom Swindonu čime će 3500 radnika ostati bez svog radnog mjesta.

Japanski je proizvođač automobila planove o zatvaranju tvornice objavio ranije ove godine, no, kako piše The Guardian, britanska vlada, konzultanti kompanije i sindikat radnika posljednja su tri mjeseca proveli predlažući niz mjera za spas tvornice. Ipak, čelnici Honde ni jednu od opcija nisu vidjeli kao izvedivu i održivu. Uz to, kompanija je objavila da priprema i otpremnine te je u posljednjoj fazi zatvaranja tvornice u Wiltshireu.

Taj je proizvođač automobila za zatvaranje svojih tvornica u Ujedinjenom Kraljevstvu okrivio potrebu za pomicanjem fokusa na rastuće tržište električnih automobila izvan granica te otočne države. No, stručnjake to opravdanje nije uvjerilo, budući da su lanjska izvješća kompanije ukazivala na glavnu ulogu Brexita pri odluci o zatvaranju britanskih tvornica.

Zatvaranje će označiti kraj gotovo tri desetljeća duge Hondine proizvodnje u Swindonu te će vrlo vjerojatno ozbiljno naštetiti gospodarstvu britanskog grada stotinjak kilometara udaljenog od Londona. Kompanija je već sada procijenila da će, uz ranije spomenutih 3500 radnika zaposlenih u samoj tvornici, zatvaranje proizvodnje u Swindonu 2021. rezultirati gubitkom dodatnih 3500 radnih mjesta dobavljača koji ovise o radu tvornice.

Dodatno, da je danas težak dan za automobilsku industriju u UK-u potvrđuje činjenica da je i američki Ford prisiljen otpustiti radnike u toj državi. Taj će proizvođač automobila, pak, otkaz dati 550 svojih zaposlenika, piše Bloomberg, a postoji mogućnost da neće stati na toj brojci. Naime, riječ je o Fordovom revidiranju ukupnog poslovanja u Europi koje je u padu u sklopu čega je prije samo dva mjeseca taj automobilski gigant objavio da otpušta čak 5000 svojih radnika u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:16