Poboljšanje poslovne klime

Tele2 Hrvatska očekuje nastavak pozitivnih trendova i najavljuje nova zapošljavanja

U Tele2 Hrvatska najavljuju nastavak investiranja i zapošljavanja
Tele 2 dućan
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Tele2 Hrvatska do kraja godine očekuje nastavak pozitivnih poslovnih trendova, te najavljuje nastavak investiranja i zapošljavanja, a očekuje i poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj, kazao je Hini u petak predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

Pavlinić je to kazao u petak nakon predstavljanja nove Tele2 ponude i platforme povezane s robotikom i poticanjem STEM aktivnosti kod djece, mladih i u obiteljima, a osvrnuvši se na polugodišnje poslovne rezultate tvrtke ove godine ocijenio ih je zadovoljavajućima.

"Svi poslovni parametri nam idu prema gore, no ne treba se zavaravati da je to održivo bez doprinosa države i regulatora, odnosno općenito investicijske klime koja mora biti bolja za veću konkurentnost i države i telekoma koji u njoj rade", naglašava Pavlinić. Smatra da o tome ovisi i zapošljavanje, koje je, po njegovim riječima, u Tele2 Hrvatska ipak u porastu, jer je trenutnih 250 zaposlenih za 30 do 40 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Poslovnim rezultatima i porastu potražnje za uslugama pridonosi ove godine i turistička sezona, iako u turizmu, kako kaže, postoji i element koji na određeni način pogađa telekome. Naime, sve veći priljev turista i ukidanje roaminga u EU-u jako uvećava korištenje mreža, čije kapacitete nije jednostavno ojačati, pri čemu je ograničenje nemogućnost postavljanja novih antena i baznih stanica na određenim lokacijama.

Stoga smatra potrebnim jačanje edukacije o baznim stanicama i njihovim koristima, jer bez njih, naglašava, nema ni usluga. Pri tome napominje da je "kod nas jako teško graditi novu mrežu", jer je unatoč relativno dobro napisanim zakonima i regulaciji često veliki otpor i nerazumijevanje u lokalnim zajednicama i nekim udrugama te se gledaju samo negativne strane.

Komentirajući najavljene reforme, posebno poreznu, a i kao potpredsjednik Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj, kaže kako pozdravlja smjer kojim se ide u rasterećenje dohotka i rada te podizanje razine za veću stopu poreza na dohodak.

"To bi pomoglo i dobro utjecalo na sektore poput ICT-a. Pozdravljamo i namjere rasterećenja gospodarstva, pogotovo što je telekom sektor vrlo često bio i već je dugo na 'tapeti' kao izvor proračunskih prihoda. Stoga bi bilo jako važno da se smanji naknada za radiofrekvencijski spektar, jer je to resurs koji telekomima treba da bi mogli ponuditi veće kapacitete u budućnosti, a time i usluge i povezanost u skladu sa svjetskim trendovima", rekao je Pavlinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:30