Drugi put

Tek 4. ožujka saznat će se koliki je udjel država stekla u Alpha Adriaticu

Zbog prijepora vjerovnika, pogotovo između države i PBZ-a, o tome kolika su pojedinačna potraživanja, još se ne zna točna struktura vjerovnika
Brodogradilište Uljanik
 Danijel Bartolic / CROPIX

Tijana Licul, sutkinja Trgovačkog suda u Pazinu, i drugi je put odgodila ispitno ročište u predstečajnom postupku nad Uljanik plovidbom, čije je novo ime Alpha Adriatic, ovaj put zato što stranke nisu pravodobno dostavile podneske. Istodobno je za 4. ožujka odredila novo ročište radi utvrđivanja tražbina.

Pritom je, kako stoji u rješenju Trgovačkog suda, sutkinja naložila “dužniku, povjereniku i vjerovnicima da podneske dostavljaju najkasnije osam dana prije dana održavanja ročišta jer se u suprotnom neće uzeti u obzir”.

Krediti i jamstva

Prethodno ročište bilo je odgođeno zbog toga što je državnim plaćanjem jamstava došlo do promjene strukture vjerovnika, pa se na novom ročištu, na zahtjev povjerenika predstečajne nagodbe Borisa Debelića koji je zatražio odgodu, trebala utvrditi nova vjerovnička struktura. Kako su svi dokumenti stigli tek dva, tri dana prije ročišta, ono je još jednom odgođeno. Struktura vjerovnika je prije aktiviranja jamstava pokazivala da je Uljanik plovidba bila dužna ukupno 650 milijuna kuna.

Potraživanja

Potom je, podsjetimo, 31. prosinca 2019. država platila 258,012.468 kuna po osnovi jamstva za kredite PBZ-a, Kentbanka, Agram banke i HBOR-a. Nakon aktivacije tih jamstava Ministarstvo financija je, navodi se u podnesku povjerenika Borisa Debelića, postalo vjerovnik u iznosu od 257 milijuna kuna, HBOR ima 26,5 milijuna kuna, PBZ 20,5 milijuna kuna, United Shipping Services Eleven Inc. i United Shipping Services Seventeen Inc., liberijske tvrtke u vlasništvu Uljanik plovidbe, 7 milijuna kuna, Kentbank 3 milijuna, a Agram banka 2,5 milijuna kuna potraživanja.

Međutim, zbog prijepora pojedinih vjerovnika, pogotovo onih između države i PBZ-a, o tome koliko iznose ukupna pojedinačna potraživanja, koji još traju, i dalje se, ustvari, ne zna točna struktura vjerovnika i za taj će se podatak morati pričekati 4. ožujka. Ono što je jasno jest da je država s više od 50 posto potraživanja postala najveći pojedinačni vlasnik i da će voditi glavnu riječ u predstečajnom postupku Alpha Adriatica. Ipak, u Ministarstvu prometa i mora kažu da tek treba pričekati završetak “tehničkog dijela priče”, koji za državu odrađuje Državno odvjetništvo, a u kojem se osporavaju i utvrđuju vjerovnički odnosi. Tek nakon što vjerovničke brojke budu u potpunosti poznate i pravomoćne, resorno će ministarstvo u koordinaciji s drugim tijelima zauzeti svoj stav o planu restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25