Provokacija ili stvarni plan?

Talijanski populisti domislili se rješenju: Restrikcije eurozone zaobići će novom valutom

Buduća talijanska valuta već je dobila i ime mini-BOT, kao mini verzija vrijednosnice BOT
Matteo Salvini
 Ciro De Luca / REUTERS

Talijanski parlament nedavno je usvojio prijedlog dvaju najvećih tamošnjih partija, Sjeverne Lige i Pokreta pet zvijezdica da država može plaćati svoje obveze u novim vrijednosnim papirima popularno nazvanim mini-BOT, iz čega dio talijanskih i svjetskih medija, ali i visokih europskih dužnosnika, iščitavaju pokušaj uvođenja paralelne valute euru.

- Ako je riječ o novcu, mini-BOT je ilegalan. Ako se radi o emitiranju novog duga države, onda ukupni dug Italije raste. Ne vidim treću mogućnost - komentirao je uvođenje mini-BOTA predsjednik Europske središnje banke na odlasku Mario Draghi.

Budući da talijanske monetarne vlasti još nisu pristupile provedbi spomenutog prijedloga parlamenta, nije jasno što će mini-BOT predstavljati. Dio zastupnika iz redova talijanskih parlamentarnih stranaka koje podržavaju mini-BOT objavilo je slike pripadajućih novčanica, u apoenima od jedan i 100, kao provokaciju da je ipak riječ o novoj valuti.

Kao i sve vlasti na svijetu, talijanske se u zaduživanju koriste i emitiranjem vrijednosnica trezorskih zapisa čija je skraćenica BOT. Mini varijanta te vrijednosnice predložena u parlamentu imala bi apoene manje od 1000 eura, kolika je minimalna vrijednost jednog trezorskog zapisa.

U novim državnim vrijednosnicama talijanska bi Vlada, primjerice, plaćala tvrtke koje imaju ugovore s državom, a onda bi tvrtke istim 'papirom' plaćale svoje obveze prema državi. Na taj način Italija bi zaobišla monetarne restrikcije Europske središnje banke i Europske komisije kojima Bruxelles pokušava Rim natjerati na smanjenje javnog duga i potrošnje države.

Očekuje se da će Bruxelles pokušati stopirati emitiranje nove vrste trezorskih zapisa, a cijela ideja, prema pisanju dijela talijanskih i europskih medija, nema ni potporu premijera Giuseppea Contea. Promocija mini-BOTA čak se u istim medijskim prilozima više sagledava kao politički udar Sjeverne lige i njezina čelnika, zamjenika premijera Mattea Salvinija te Pokreta pet zvjezdica na Contea, nego kao ozbiljan monetarni iskorak.

S druge strane, ako bi mini-BOT bio uveden i primijenjen u zamišljenom modelu njegovih promicatelja, to bi, prema općoj ocjeni, bio i nedvojben korak Italije prema izlasku iz eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:22