Provokacija ili stvarni plan?

Talijanski populisti domislili se rješenju: Restrikcije eurozone zaobići će novom valutom

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.8.2019. u 9:30

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.8.2019. u 9:30

Italy's Interior Minister and Deputy Prime Minister Matteo Salvini arrives at the church of Santa Croce for the funeral of slain Carabinieri military police officer Mario Cerciello Rega in his hometown Somma Vesuviana, Italy July 29, 2019. REUTERS/Ciro De Luca
Ciro De Luca / REUTERS

Matteo Salvini

Talijanski parlament nedavno je usvojio prijedlog dvaju najvećih tamošnjih partija, Sjeverne Lige i Pokreta pet zvijezdica da država može plaćati svoje obveze u novim vrijednosnim papirima popularno nazvanim mini-BOT, iz čega dio talijanskih i svjetskih medija, ali i visokih europskih dužnosnika, iščitavaju pokušaj uvođenja paralelne valute euru.

- Ako je riječ o novcu, mini-BOT je ilegalan. Ako se radi o emitiranju novog duga države, onda ukupni dug Italije raste. Ne vidim treću mogućnost - komentirao je uvođenje mini-BOTA predsjednik Europske središnje banke na odlasku Mario Draghi.

Budući da talijanske monetarne vlasti još nisu pristupile provedbi spomenutog prijedloga parlamenta, nije jasno što će mini-BOT predstavljati. Dio zastupnika iz redova talijanskih parlamentarnih stranaka koje podržavaju mini-BOT objavilo je slike pripadajućih novčanica, u apoenima od jedan i 100, kao provokaciju da je ipak riječ o novoj valuti.

 

Kao i sve vlasti na svijetu, talijanske se u zaduživanju koriste i emitiranjem vrijednosnica trezorskih zapisa čija je skraćenica BOT. Mini varijanta te vrijednosnice predložena u parlamentu imala bi apoene manje od 1000 eura, kolika je minimalna vrijednost jednog trezorskog zapisa.

U novim državnim vrijednosnicama talijanska bi Vlada, primjerice, plaćala tvrtke koje imaju ugovore s državom, a onda bi tvrtke istim 'papirom' plaćale svoje obveze prema državi. Na taj način Italija bi zaobišla monetarne restrikcije Europske središnje banke i Europske komisije kojima Bruxelles pokušava Rim natjerati na smanjenje javnog duga i potrošnje države.

Očekuje se da će Bruxelles pokušati stopirati emitiranje nove vrste trezorskih zapisa, a cijela ideja, prema pisanju dijela talijanskih i europskih medija, nema ni potporu premijera Giuseppea Contea. Promocija mini-BOTA čak se u istim medijskim prilozima više sagledava kao politički udar Sjeverne lige i njezina čelnika, zamjenika premijera Mattea Salvinija te Pokreta pet zvjezdica na Contea, nego kao ozbiljan monetarni iskorak.

S druge strane, ako bi mini-BOT bio uveden i primijenjen u zamišljenom modelu njegovih promicatelja, to bi, prema općoj ocjeni, bio i nedvojben korak Italije prema izlasku iz eurozone.