Novac.hr

Švicarska grupacija prebacuje dio proizvodnje termostata iz Slovenije u Hrvatsku

Pogon će biti preseljen iz Cerkna u Elektrokontakt. Prihodi tvornice u Cerknu padali su iz godine u godinu
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Švicarska grupacija E.G.O., globalni lider u proizvodnji dijelova za bijelu tehniku i uređaje u kućanstvima, potvrdila nam je preseljenje dijela proizvodnje iz svoje slovenske tvornice Eta Cerkno u zagrebački Elektrokontakt, koji je također u njezinu vlasništvu. Iako je tim povodom dio slovenskih medija spekulirao kako bi i dio radnika iz Ete Cerkno mogao na rad u Hrvatsku, iz E.G.O.-a odbacuju takav scenarij i otkrivaju da će Elektrokontakt povećani obujam posla organizirati premještanjem radnika unutar tvrtke i angažmanom novih radnika na određeno vrijeme.

Kako nam je pojašnjeno iz švicarske grupacije, preseljenje dijela proizvodnje iz Ete Cerkno u Elektrokontakt neposredno se dotiče 70 radnika u Eti, od čega je, otkrivaju 30 radnika na određeno vrijeme. Preostalih 40, navode, već je prebačeno na druga radna mjesta u Eti ili su se vratili u prijašnji status suradnje s tvrtkom.

- I za E.G.O. grupu i za Elektrokontakt i za Etu Cerkno ovo je 'win-win' situacija i predstavlja dobar primjer fleksibilnosti i visoke razine kvalitete svih radnih mjesta u proizvodnoj mreži E.G.O. grupe - poručili su nam iz korporativnih komunikacija E.G.O. grupe smještenih u Oberderdingenu u Njemačkoj.

Smanjenje kapitala

Slovenski mediji podsjećaju kako do najave preseljenja proizvodnje u Eti Cerkno dolazi nakon rapidnog smanjenja temeljnog kapitala te tvornice. Naime, E.G.O. je kao vlasnik 75 posto dionica Ete izglasao smanjenje njezina kapitala za deset milijuna eura u korist vlasnika.

Smanjenje temeljnog kapitala Ete Cerkno nastavlja se na prebacivanje dijela proizvodnje iz Cerkna u tvornicu E.G.O. grupe u Turskoj tijekom 2010. godine. Doduše, proces je išao i u obratnom smjeru, odnosno dio proizvodnje seljen je iz drugih dijelova grupacije u Cerkno, tako da nije bilo smanjenja broja zaposlenih u Eti. U ožujku ove godine E.G.O. je s dijelom sindikata u Eti sklopio novi kolektivni ugovor, do tada je na snazi bio onaj iz 1991. godine.

S druge strane, posljednjih godina bilo je smanjenja prihoda u Eti. U 2016. prihodi tvornice u Cerknu bili su oko pedeset milijuna eura, za dvadesetak milijuna eura manji u odnosu na 2011. godinu. Stabilizacija poslovanja Ete zacrtana je do ljeta ove godine.

Elektrokontakt lani je uprihodio 395 milijuna kuna, uz rast od dva milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu. Prema dostupnim podacima, u Elektrokontaktu lani je bilo zaposleno oko 600 radnika.

Prodaja

Vlasnik otprilike četvrtine dionica Ete Cerkno slovenska je tvrtka Certa u čijem su vlasničkom portfelju skijalište, hotel te tvornica medicinske opreme Tik Kobarid. Međutim, prema pisanju slovenskih medija, i Certa je trenutno pred prodajom novim vlasnicima.

U preuzimanje i Elektrokontakta i Ete Cerkno E.G.O. je krenuo još 1992., a vlasničku kontrolu nad zagrebačkom tvornicom ostvario je 1994. godine. Eta Cerkno je najveći svjetski proizvođač ploča za kuhanje, dok je Elektrokontakt jedan od najvećih proizvođača termostata za uređaje u kućanstvu. Upravo je dio proizvodnje termostata unutar E.G.O. grupe koji se odvijao u Cerknome prebačen u Elektrokontakt.

- Prebacivanje dijela proizvodnje termostata bilo je neophodno i o tome je odlučio Upravni odbor kompanije. Na taj način omogućeno je Eti da se još više usredotoči na napore kako bi učinila poslovanje konkurentnijim - navode u E.G.O. grupi.

U zemljama okruženja E.G.O., osim u Hrvatskoj i u Sloveniji, ima pogon i u talijanskoj Novari. Ukupno imaju tvornice ili predstavništva u 16 zemalja i zapošljavaju oko 6000 radnika, a godišnji prihod cijele E.G.O. Grupe je oko 600 milijuna eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:00