Velika potražnja

Svi žele sladoled iz Makarske: stalno dolaze novi zahtjevi, zainteresirani su i u Dubaiju

Makarski Premis posljednje četiri godine jedina je proizvodna tvrtka u Makarskoj
Zoran Premeru, direktor tvornice sladoleda Premis
 Ivo Ravlić / CROPIX

Makarski Premis već posljednje četiri godine jedina je proizvodna tvrtka u Makarskoj, a od ove godine, zahvaljujući investiciji, povećao je proizvodnju sladoleda s 1400 na 2000 litara na sat. U taj dio povećanja kapaciteta investirano je oko 500.000 kuna.

- Pripremamo i novu investiciju vrijednu oko 2,2 milijuna kuna. Investirat ćemo u gradnju nove proizvodne komore kako bismo dodatno povećali proizvodni kapacitet. Unutar prostorija naše tvrtke osnovali smo školu slastičarstva. U jednoj dvorani educiramo naše kupce, a našu uslugu edukacije nudit ćemo i školama. Imamo kompletnu opremu i strojeve te laboratorije za proizvodnju sladoleda, što nema niti jedna škola u Hrvatskoj, a za edukaciju učenika je neophodna praksa. U proljeće smo educirali oko 300 polaznika. Uglavnom se radi o radnicima naših partnerskih tvrtki, odnosno naših klijenata. Obučavamo ih kako se proizvodi sladoled, kako se pravilno vade kugle iz posuda te kako se ukrašava i dekorira sladoled - ističe Zoran Premeru, suvlasnik i direktor tvrtke Premis koji nam u razgovoru naglašava sve veći problem radne snage.

Premeru napominje da tržište raste i da Premis ima mnogo više upita nego može proizvesti sladoleda.

Partneri

- Pozicionirali smo se točno između zanatske i industrijske proizvodnje sladoleda. Ograničava nas to što ne možemo našim potencijalnim partnerima osigurati dovoljan broj vitrina. Ugostitelji nerado sami kupuju vitrine za sladoled, nego ih očekuju od proizvođača. Tako da osim stalnih kupaca godišnje uzimamo samo određen dio novih. Godišnje uzmemo između 150 i 200 novih. Uglavnom radimo s oko 400 do 450 kupaca i imamo puno zahtjeva za novim partnerstvima. Odlučili smo se za jedan zanimljiv proizvod ugostiteljima. Ne radimo klasični industrijski sladoled, nego dio radimo ručno da bismo dobili svježiji i ukrašeniji sladoled. Svaka je kantica sladoleda proizvedena u našem pogonu različita - pojašnjava Premeru.

Ipak, unatoč ograničenjima, Premis značajno raste svake godine. Prošle godine Premis je imao promet od oko 8,5 milijuna kuna. Rast je bio nešto ispod 70 posto. Sezona je, kaže Premeru, očekivano dobra i zasad sve ide prema planu. - Ove je godine planirani rast dvadesetak posto. To je već sada vidljivo jer je toliko posla već prije dogovoreno, a nema niti problema koji bi omeli taj rast - govori Premeru.

Premis je proizvođač sladoleda i pripravaka za sladoled, kolače i preljeve za sladolede. Kako je Makarska potpuno turistički ovisna enklava, Premis je u posljednje četiri godine, otkad je zatvoren pogon za proizvodnju svijeća, jedina proizvodna tvrtka na području grada Makarske.

Od ove turističke sezone Premis se na tržištu pojavio s novim pakiranjem sladoleda od 0,2 do 0,4 kilograma. To su manja pakiranja u prozirnim posudama koje izgledaju atraktivno, a praktične su jer se sladoled u manjim pakiranjima ne suši, kvari, odnosno lakše se čuva tamo gdje nije tako velik promet.

Rast

Premis trenutačno ima nešto više od 400 kupaca. Većinom su to ugostiteljski objekti. Iako ima velik kapacitet, tvrtka je limitirana u rastu upravo zbog ograničenja vezanog uz vitrine. Ohrabruje ih to što se sve više njihovih partnera odlučilo kupovati vitrine da bi mogli imati njihov sladoled. I to im je prošle godine između ostalog pomoglo u rastu. Premis je od lipnja prošle godine na tržište ušao s proizvodnjom bio-organic sladoleda, vegan OK proizvoda te gluten-free proizvoda. Prvi je proizvođač takve vrste sladoleda u Hrvatskoj.

Za trgovački lanac Tommy proizvode robnu marku Bondy. Premis proizvodi i preljeve za sladoled za sladoled i kolače koje izvozi u Italiju. Pored toga, Premis je u pregovorima s jednom tvrtkom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vezi s izvozom sladoleda u Dubai.

- Probali su naš sladoled u Dubrovniku i prepoznali ga kao zanimljiv proizvod za njihovo tržište. U pregovorima smo i razgovaramo o prijevozu. Trebalo bi osigurati veće zalihe, a prijevoz bi išao kontejnerima. Ono što mogu sa sigurnošću reći je to da obostrani interes postoji, to je neupitno - zaključuje Premeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:39