Poslovni rezultati

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson bilježi blagi rast prihoda

U razdoblju od listopada do prosinca Ericsson je zabilježio neto dobit od 4,5 milijardi kruna
Ilustracija
 Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u petak o blagom rastu prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući boljim rezultatima na tržištima Bliskog istoka i istočne Azije koji su nadoknadili pad u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od listopada do prosinca Ericsson je zabilježio neto dobit od 4,5 milijardi kruna (471 milijun dolara). U istom razdoblju godine ranije poslovao je s neto gubitkom od 6,5 milijardi kruna zbog troškova restrukturiranja i otpisa.

U četvrtom tromjesečju 2019. operativna dobit bez troškova restrukturiranja više je nego udvostručena, na 6,5 milijardi kruna, a uključuje 700 milijuna kruna otpuštenih rezervacija iz trećeg tromjesečja za troškove nagodbe u sudskom sporu u SAD-u. Kada se uključe troškovi restrukturiranja, iznosila je 6,1 milijardu kruna.

Ericsson je u rujnu objavio da je rezervirao 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijarde dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije. Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu. Istraga je pokazala da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu. U prosincu je i švedsko državno tužilaštvo otvorilo istragu protiv kompanije zbog sumnje u podmićivanje.

Danas objavljeno poslovno izvješće pokazuje također da su neto prihodi kompanije u četvrtom tromjesečju porasli četiri posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 66,4 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodana odnosno kupnja imovine, uvećani su jedan posto. Pritom su veći prihodi na Bliskom Istoku, u istočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji nadoknadili pad prihoda u Sjevernoj Americi, ističu u švedskoj kompaniji..

Razlog je slabijeg rezultata u Sjevernoj Americi „neizvjesnost povezana s najavljenim spajanjem operatora”, navodi izvršni direktor Borje Ekholm. U cijeloj prošloj godini kompanija je ostvarila neto dobit od 1,8 milijardi švedskih kruna. Godinu ranije zaključila je s neto gubitkom od 6,3 milijarde kruna. Neto prihodi uvećani su u 2019. godini osam posto, na 227,2 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine, porasli su četiri posto.

Ericsson je s operaterima sklopio 78 komercijalnih ugovora o nabavi opreme za mobilne mreže nove generacije 5G a uspostavio je 24 5G mreže na četiri kontinenta, istaknuo je Ekholm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:24