Poslije kiše, sunce

Sunčani Hvar želi se vratiti u nišu luksuznog turizma ulaganjima od 150 milijuna kuna

U prva četiri mjeseca zabilježili su rast od 25 posto u prihodima i broju noćenja u odnosu na prošlu godinu
Hotel 'Adriane'
 Mario Romulic / CROPIX

Nakon turbulentnog razdoblja koje je Sunčani Hvar prošao, a u kojem je, između ostalog, raskinuto javno-privatno partnerstvo s Orco grupom, nakon čega je uslijedila i predstečajna nagodba, koju je hotelska kuća uspješno dovršila, trebalo je proći dulje vrijeme da bi se pokrenuo značajniji investicijski ciklus.

Prema riječima Gordane Tomičić, predsjednice Uprave Sunčanog Hvara, riječ je o ukupno 150 milijuna kuna, a nova ulaganja tvrtke odnose se na hotele Adrianu, Amforu i Palace. Nakon završetka ovog ciklusa uslijedit će daljnja ulaganja u cjelovitu obnovu smještajnog portfelja.

- Pokrećemo novi ciklus ulaganja u hotelski portfelj s ambicijom dostizanja najviših standarda u hotelskoj industriji. Najnovije investicije značajan su iskorak prema ponudi za goste visoke platežne moći i usmjerene su u luksuznu nišu. Cilj je diverzifikacija proizvoda i unapređenje konkurentnosti - kaže Gordana Tomičić.

Dobre reakcije

Hotel Adriana već je otvoren i prve reakcije gostiju više su nego dobre. Adriana je trenutačno najluksuzniji hotel Sunčanog Hvara. Investicija se odnosila na cjelovitu obnovu svih javnih sadržaja i prostora. Kapacitet hotela povećan je za tri penthouse apartmana. Kompletno je renoviran spa sadržaj, što će Adrianu još snažnije utvrditi u ponudi vodećih spa hotela s pet zvjezdica. Dio investicije odnosi se na gradnju šest novih penthouse apartmana u hotelu Amfora, koji su površine i do 120 metara četvornih. U Amfori su potpuno renovirane kupaonice u sjevernom krilu hotela. - Investicija u Amforu dodatno će ojačati postojeći imidž te samo potvrđuje dugoročnu strategiju Sunčanog Hvara - razvoj hotelske ponude za goste više platežne moći - kaže Tomičić.

Najvažnije ulaganje, objašnjava ona, odnosi se na rekonstrukciju Palacea, najstarijeg hvarskog hotela. Upravo je hotel Palace ključan proizvod u procesu zaokruživanja luksuzne hotelske ponude Sunčanog Hvara. Nakon završetka kompletne obnove hotel Palace će postati jedini heritage hotel s pet zvjezdica na otoku Hvaru. Imat će 50 luksuzno opremljenih soba, wellness, atrij i veliku terasu iznad gradske loggie kojom se otvara pogled na staru gradsku pjacu i otočni akvatorij. - Obnova hotela Palace izrazito je zahtjevna s obzirom na to da se radi o objektu u samom središtu grada koji je ujedno kulturno-povijesno dobro i kao takav je pod zaštitom konzervatora. Otvorenje ovog najstarijeg hvarskog hotela planirano je za sezonu 2019. godine - otkriva predsjednica Uprave Sunčanog Hvara, u čijem je portfelju deset hotela i jedan kamp.

Odlično počelo

Hotelski kapacitet čine četiri obnovljena hotela visoke kategorije s ukupno 648 smještajnih jedinica i tri klasična hotela kapaciteta od 221 sobe. Većinski vlasnik Sunčanog Hvara je CPI Property Group iz Praga, čiji je vlasnik Radovan Vitek.

- Sezona je počela odlično. U prva četiri mjeseca zabilježili smo rast od 25 posto u prihodima i broju noćenja u odnosu na prošlu godinu - kaže Gordana Tomičić.

U špici pretprošle sezone Sunčani je Hvar otvorio renovirani hotel Pharos, što je bila posljednja velika investicija na koju je trebalo čekati cijelo desetljeće. Nakon restrukturiranja tvrtke u obnovu Pharosa sa 202 sobe, koji je prvi hotel namijenjen milenijcima u Hrvatskoj, tada je uloženo 50 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:15