Graditeljska nagrada CEMEX

Studentskom stanovanju na Trsatu u Rijeci i Turističkoj palači u Splitu brončane medalje

Tri od pet prijavljenih hrvatskih projekata nagrađena su međunarodnom Graditeljskom nagradom
Studetnsko stanovanje na riječkom kampusu
 Domagoj Blažević / CEMEX

Projekti nagrađeni hrvatskom Graditeljskom nagradom CEMEX osvojili su priznanja i na globalnom izdanju ovog graditeljskog natječaja. U snažnoj konkurenciji sedamdesetak projekata iz cijelog svijeta koji su se natjecali za ovo prestižno graditeljsko priznanje odabrana su čak tri hrvatska projekta. Hrvatski projekti na taj način nastavljaju niz koji domaća arhitektonska i građevinska rješenja postižu u međunarodnoj konkurenciji još od 2006. godine.

Studentsko stanovanje u sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu osvojilo je treće mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine, rekonstruirana Turistička palača u Splitu treće mjesto u kategoriji Zajednički prostori, dok je poslovna zgrada West Gate A u Splitu počasno spomenuta u posebnoj kategoriji nagrade Održiva gradnja. Time su čak tri od pet prijavljenih hrvatskih projekata nagrađena međunarodnom Graditeljskom nagradom.

CEMEX
Rekonstruirana Turistička palača, Split

- Zahvaljujemo tvrtki CEMEX na dodijeljenoj nagradi. Projekt studentskog stanovanja u Sveučilišnom kampusu na Trsatu svoju pojavnost gradi na primjeni betona kako u eksterijeru tako i u interijeru, stoga ova nagrada za nas ima posebnu važnost. Ovom prilikom bi se zahvalili svim projektantima, suradnicima, izvođaču i investitoru na plodonosnoj suradnji uz nadu da građevine od 'vidljivog' betona neće ostati samo rijetki primjeri već postati uobičajena praksa. - rekli su prigodom osvajanja nagrade arhitekti Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann i Ivan Galić, iz tvrkte x.3.m., predstavnici nagrađenog projekta.

Domagoj Blažević / CEMEX
Ilustracija

Svojim međunarodnim izdanjem Graditeljske nagrade CEMEX potiče i nagrađuje i nagrađivati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnost te potiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

CEMEX
West Gate A u Splitu

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32