Sve manje nezaposlenih

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u siječnju je bila manja od one u eurozoni

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 12:51

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 12:51

Zagreb, 131212.
Hrvatski zavod za zaposljavanje, Zvonimirova ulica.
Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zaposljavanje, premasio je 350 tisuca.
Prema jucerasnjem podatku sa web stranica HZZ-a broj nezaposlenih iznosi 350.432 osobe.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media

Ilustracija

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u siječnju je bila manja od one u eurozoni, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u siječnju je iznosila 7,6 posto, dok je u zoni eura iznosila 7,8 posto. Riječ je, inače, o najmanjoj stopi nezaposlenosti u eurozoni od listopada 2008. godine, ističu u Eurostatu. Istodobno, stopa nezaposlenosti u EU u siječnju je iznosila 6,5 posto, što je najmanja nezaposlenost u EU još od siječnja 2000. godine, ističu u Eurostatu.

Euro-statističari procjenjuju da je u potrazi za poslom u Hrvatskoj u siječnju bilo oko 136.000 ljudi. Ovdje valja napomenuti kako se radi o podacima o nezaposlenosti na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO), koji se razlikuju od podataka o 'administrativnoj' nezaposlenosti, koje objavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Prije godinu dana, u siječnju 2018., u potrazi za poslom u Hrvatskoj je bila 171.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti iznosila je 9,6 posto, pokazuju podaci Eurostata. Razloge pada nezaposlenosti Eurostat ne otkriva, no može se pretpostaviti da je dio nezaposlenih našao posao, ali i da je znatan broj njih iselio iz zemlje.

Inače, najveće stope nezaposlenosti u EU tradicionalno imaju Grčka, u kojoj je u studenom prošle godine (to su zadnji dostupni podaci za tu zemlju!) stopa nezaposlenosti iznosila 18,5 posto, zatim Španjolska, u kojoj je u siječnju ove godine stopa nezaposlenosti iznosila 14,3 posto, i Italija, sa stopom nezaposlenosti 10,5 posto, te Francuska, sa stopom nezaposlenosti 8,9 posto. S druge strane, najmanju nezaposlenost u EU u siječnju su imale Češka, samo 2,1 posto, i Njemačka, 3,2 posto. U susjednoj Sloveniji u siječnju je stopa nezaposlenosti iznosila 5,2 posto.

Iako nezaposlenost u EU pada, u Eurostatu procjenjuju da je u potrazi za poslom u Uniji u siječnju bilo više od 16,2 milijuna ljudi, od čega je njih više od 12,8 milijuna bilo u eurozoni. U odnosu na prosinac prošle godine, broj nezaposlenih u EU smanjio se za 56.000, a u zoni eura za 23.000, dok se u usporedbi sa siječnjem prošle godine broj tražitelja posla smanjio za više od 1,5 milijuna, a u 'eurolandu' za gotovo 1,3 milijuna, pokazuju podaci Eurostata.