Ključna odluka

Stečaj bi državu stajao 4,1 milijardu, a restrukturiranje Uljanika 7,6 milijardi kuna

Zbog važnosti brodogradnje uzeli su nekoliko dana za ovu veliku odluku
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Stečaj Uljanika državu bi koštao 4,1 milijardu kuna, a restrukturiranje 7,6 milijardi kuna, dakle razlika iznosi 3,5 milijardi kuna. To su glavne brojke koje su u srijedu nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima iznijeli Branko Bačić, predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba zastupnika i Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Pritom je Branko Bačić kazao kako je ekonomski jasno da bi se trebala donijeti odluka o bacanju Uljanik Grupe u stečaj, ali da su stranke vladajuće koalicije baš zbog važnosti brodogradnje odlučili uzeti time-out od nekoliko dana kako bi nakon dodatnog promišljanja donijeli političku odluku o tome hoće li Uljanik ići u stečaj ili restrukturiranje.

Dvije opcije

“Osim toga, strateški partner Tomislav Debeljak će mene i druge morati uvjeriti da je moguće jamčiti nastavak hrvatske brodogradnje ako država plati ove troškove. Stoga se očekuje i sastanak s Brodosplitom u idućim danima”, istaknuo je Bačić. Darko Horvat je, pak, kazao kako se odluka koalicijskih partnera odgađa zbog toga što se u pregovorima sa strateškim partnerom i dobavljačima brojka od 7,6 milijardi kuna može spustiti na 5,3 milijarde kuna, ali da je realnije da se ta brojka može smanjiti na 6,9 milijardi kuna. Uz to, on je kazao kako se u Vladi, kada se govori o stečaju, ne govori o stečaju s likvidacijom nego o stečaju s restrukturiranjem, što bi značilo da bi Vladu stečaj s restrukturiranjem koštao 4,1 milijardu kuna, pa se čini da ekonomska računica time i dodatno preteže u korist stečaja s restrukturiranjem. No, osim što su Bačić i Horvat iznijeli dva različita razloga zbog kojih su vladajući uzeli predah od nekoliko dana kako bi donijeli potrebnu odluku, Horvat je spomenuo i mogućnost da se u idućih pet godina dovrši šest započetih brodova u Uljanik Grupi u procesu restrukturiranja.

“Stoga je pravo pitanje što nakon tih pet godina”, istaknuo je Horvat, ostavljajući opet prostora za pitanja kakvo bi se u stvari restrukturiranje provelo, ako bi se ograničilo samo na dovršetak gradnje započetih brodova. Jer to onda izgleda kao stečaj ili predstečaj s restrukturiranjem kako bi se dovršili ti brodovi, bez preuzimanja novih narudžbi, odnosno bez perspektive nastavka proizvodnje nakon toga osim ako se ne dogodi neko “čudo”. Tako je ministar Horvat još jednom nakon svojih istupa ostavio više otvorenih pitanja nego što ih je bilo prije njegova istupa. Podsjetimo se, on je prije dva tjedna kazao kako su legitimne dvije opcije - stečaj s restrukturiranjem i restrukturiranje sa strateškim partnerom, potom je prije desetak dana kazao kako se on zalaže za restrukturiranje sa strateškim partnerom, a u srijedu se nije želio decidirano očitovati na to pitanje. Što se tiče troškova restrukturiranja, dok je u igri bila Kermas Energija Danka Končara, govorio je kako država i Kermas Energija moraju podijeliti trošak restrukturiranja u iznosu od 6,5 milijardi kuna tako da država preuzme 50 posto, a Kermas energija 50 posto.

Rejting agencija

No, nakon što je Kermas Energija ispala iz igre, a strateški partner postao Brodosplit, Horvat je kazao kako će država na sebe preuzeti čitav trošak restrukturiranja u iznosu od 6,9 milijardi kuna. Ipak, službeni podatak s kojim je u srijedu izašao pred koalicijske partnere iznosio je 7,6 milijardi kuna, ali s mogućnosti, kako je naveo, da se spusti na 5,3 milijarde, odnosno da je realno da se smanji na 6,9 milijardi kuna. Uz to, država bi Uljaniku nastavila davati jamstva za komercijalne kredite tijekom nastavka poslovanja.

Neslužbene informacije govore kako su na sastanku svi ministri iz kvote HDZ-a bili za stečaj, a riječ je o Zdravku Mariću, Tomislavu Ćoriću, ministru energetike i Tomislavu Tolušiću, ministru poljoprivrede. Navodno je i premjer Plenković više naginjao stečaju s preustrojem ako bi se gledalo strogo ekonomski, ali da je ipak zbog političkih razloga odlučio uzeti još nekoliko dana do konačne odluke. Iako se o tome nije pričalo na koalicijskom sastanku, moguće je da je premijer uzeo predah i kako bi u petak rejting agencija Standard and Poor’s donijela odluku o starom/novom rejtingu Hrvatske, pa da se tek nakon toga odluka o Uljaniku.

Većina koalicijskih partnera, osim Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a je, sudeći prema njihovim službenim izjavama prije sastanka, za stečaj. Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego pozvali su Vladu da već sutra donese odluku o restrukturiranju. Idući četvrtak zakazano je ročište Trgovačkog suda u Rijeci o stečaju za 3. maj, pa je i Branko Bačić istaknuo da se do tada treba donijeti odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:53