Bellabeat

Startup koji stvara pametne uređaje koji ženama pomažu u praćenju zdravlja

Hrvatsko-slovenski starup Bellabeat je proglašen najboljim zdravstvenim startupom u Europi
 Bellabeat

Radno mjesto koje uključuje luksuzne vile s bazenima na Kanarima, fleksibilno radno vrijeme i mogućnost da povedeš koga želiš i da ostaneš koliko god želiš. Ovakav opis radnog mjesta zvuči kao san i za većinu će to zauvijek i ostati, ali ne i za zaposlenike hrvatsko-slovenskog start-upa Bellabeat.

Sandro Mur, jedan od osnivača Bellabeata, pojasnio je kako su zagrebačke vrućine nepodnošljive, a ljetni mjeseci ionako neproduktivni pa je zbog toga odlučio cijeli svoj tim prebaciti na Kanare.

- Oduvijek sam takvo što želio izvesti. Više sam puta vidio kako vlasnici nekih kompanija idu na egzotične destinacije. Naravno, i ja sam želio otići na te lokacije, ali zbog neprestanog rada u kompaniji to ne bi bilo fer prema timu. Stoga smo odlučili da idemo svi ili ne ide nitko. Bellabeat ima ured u Zagrebu i ljetne su vrućine nepodnošljive, a ljetni mjeseci ionako neproduktivni, tako da smo odlučili preseliti cijeli tim na Kanarsko otočje - rekao je Mur.

Bellabeat je zakupio luksuzne vile s bazenima, a svaki član tima ima mogućnost na Kanare povesti svoju obitelj i partnera te mogu ostati tamo koliko god žele. Radno vrijeme je fleksibilno i svaki zaposlenik može odrediti kada će, koliko i kako raditi. Na ovaj nesvakidašnji potez Mur se odlučio jer, kako kaže, treba ponekad promijeniti pravila igre.

- Pravila igre treba mijenjati kada je igra dosadna. Shvatili smo da su najproduktivniji model rada hackathoni gdje se zaposlenicima pruža mogućnost da izaberu određenu problematiku i pokušaju pronaći rješenje. Upravo taj model rada primijenit ćemo na Kanarima. Na taj ćemo način biti produktivniji jer svi mogu izabrati na čemu žele raditi - istaknuo je Mur.

Bellabeat je start-up koji su prije tri godine pokrenuli zagrebački matematičar Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen, a bave se stvaranjem pametnih uređaja koji ženama pomažu u praćenju kvalitete života i zdravlja u različitim životnim fazama. Najpoznatiji njihov proizvod je LEAF, uređaj koji se spaja na aplikaciju na smartphoneu te pomoću njega žena može pratiti vlastitu aktivnost, san, menstrualni ciklus i raditi vježbe disanja i opuštanja koje su ključne za smanjenje stresa. Uređaj je lansiran u svibnju prošle godine i odmah je dobio simpatije korisnika, ali i brojnih investitora, zbog čega je Bellabeat proglašen najboljim zdravstvenim start-upom u Europi.

LEAF koriste fitness model Sarah Stage, američka atletičarka i olimpijka Lolo Jones i mnoge druge žene diljem svijeta. Privlačnost je uređaja što izgleda kao nakit te se može nositi kao narukvica, ogrlica ili privjesak, a njegova je funkcionalnost u povezanosti s pametnim uređajem, čime korisnice mogu provjeriti svoje tjelesno stanje. U Bellabeat su investirali: glumica Jessica Alba, kreator Gmaila Paul Buchheit, osnivač TechCruncha Michael Arrington, jedan od 100 najbogatijih ljudi Nicolas Berggruen...

Murova tvrtka ima mogućnost postati “jednorog”, odnosno tvrtka čija je vrijednost veća od milijardu dolara. Zasad se u tom društvu u Europi nalazi samo 40 tvrtki i start-upova, ali ako Bellabeat nastavi ovakav rast, mjesto među najjačima mu je zagarantirano.

- Tvrtka je dosad zaradila više od 35 milijuna dolara. Za godinu dana postat ćemo kompanija koja će imati vrijednost milijardu dolara - rekao je tada Mur te najavio svoj ulazak među najveće igrače. U slučaju da se “izlet” na Kanare pokaže uspješnim, Mur je najavio da će sličan projekt organizirati i za zimu pa će njegovih 100 zaposlenika još jednom ići na radni godišnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:04