Prosjek godina 27

Splićani razvili aplikaciju za parking i zaradili milijune: 'Ne cvijeta tu samo turizam'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.1.2019. u 11:05

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.1.2019. u 11:05

Tom Dubravec

Mateo Perak, suosnivač i direktor tvrtke Profico

- Prije šest godina s pozajmljenih 26.000 kuna krenuli smo s dva djelatnika, a danas poslujemo s milijunskom dobiti i imamo 30-ak zaposlenih, kazao je Mateo Perak, za DW, koji je sa svojim kolegom Antom Matijacom pokrenuo malu splitsku IT tvrtku Profico.

Prosjek godina u njihovom uredu je dvadeset i sedam, a prva su splitska tvrtka koja se već drugu godinu nalazi na popisu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija iz zemalja srednje Europe, prema objavi konzultantske kuće Deloitte.

U početku su isključivo pružali softverske usluge i radili aplikacije za strana tržišta, a u Hrvatskoj su se najviše istakli svojim proizvodom Smart Parkinga koji je već u primjeni u Splitu. Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja pokazuje slobodna parkirna mjesta u gradu pomoću senzora i najkraći put do njih. Korisnici mogu i platiti svoje parking mjesto jeftinije, a i pozvati pauka ako ih je netko zagradio svojim vozilom. Ta aplikacija je u primjeni i u Sloveniji, a pregovaraju i s Amerikancima, piše DW.

U svojem poslovanju Profico svakodnevno surađuje s partnerima iz Amerike, Singapura, Dubaija, zemalja srednje Europe i Skandinavije, a kako kažu, konkurencije se ne boje.

- Tržišta poput Indije i Kine imaju još uvijek probleme s kvalitetom usluge, a tu su i kulturološke razlike. Proizvodi istočnog tržišta su jeftiniji, ali ne teže visokoj kvaliteti kakvu zapad traži -  objasnio je Perak.

Radna snaga

Do radne snage u Hrvatskoj je teško doći, no u Proficu su uspjeli privući talente iz ostalih dijelova Hrvatske, pa tako kod njih rade Zagrepčani, Varaždinci, a velik broj dolazi iz okolice Dubrovnika. Osim dobrom plaćom, svoje zaposlenike motiviraju pružajući im osjećaj udobnosti i sigurnosti u radnom okružju, omogućuju im da rade ono što vole, prepoznaju i nagrađuju njihov rad i trud, promoviraju ih, postavljaju im izazove.

- Gledajući troškove života koji nisu u skladu s perspektivom lokalne zarade, društveno-političku klimu koja ubija svaki poduzetnički duh u samom začetku, te nerealno visoko oporezivanje, odlazak van je još logičniji izbor. Rekao bih čak i linija manjeg otpora. Međutim, ako netko ne pokuša mijenjati stvari na bolje, sasvim sigurno se neće ništa dogoditi. Mi smo stoga odlučili pokušati ostvariti svoje snove tu, u malom gradu na jugu Hrvatske u kojem samo turizam cvjeta, te pomoći drugima da ih ostvare s nama, ispričao je tridesetšestogodišnji Perak, koji je od svoje šesnaeste godine u poslovnim vodama.