Na pomolu veliki posao

Spekuliranje 'Bloomberga': Dvije najveće njemačke banke stabiliziraju se spajanjem

Nakon najava o fuziji 'Deutsche' i 'Commerzbanke', dionica prve 'potonula' 1,8 posto
Sjedište Deutsche Banka u Frankfurtu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Analizirajući reakciju tržišta na najavu spajanja dvije najveće njemačke banke, 'Deutsche banke' i 'Commerzbanke', magazin 'Bloomberg', koji je i plasirao spomenutu najavu, ocjenjuje da spajanje ne bi povratilo povjerenje ulagača u te banke.

- Ujedinjenje 'Deutsche' i 'Commerzbanke' bilo bi korak prema uspostavljanju svojevrsnog njemačkog bankarskog šampiona, no to bi bilo kao da spojite dvije purice u nadi da će zajedno poletjeti – komentira 'Bloomberg', ciljajući na poteškoće u poslovanju koje imaju obje najveće njemačke banke. Magazin, među ostalim, podsjeća da cijena dionica 'Deutsche banke' bilježi pad od 41 posto unatrag godinu dana, te da je dionica 'Commerzbanke' u istome razdoblju 'potonula' 24 posto.

Nakon najave spajanja dvaju banaka, dionica 'Deutsche banke' zabilježila je koncem prošlotjednog trgovanja daljnji pad, od 1,8 posto. Tržište, primjećuje 'Bloomberg', od poslovodstava 'Deutsche banke' i 'Commerzbanke' očekuje smanjenje troškova, disperziju rizika i povećanje tržišnih udjela, no to, zaključuju, izostaje.

Prema informacijama 'Bloomberga' predsjednik Nadzornog odbora 'Deutsche banke' Paul Achleitner okupio najvažnije menadžere, dioničare banke i druge zainteresirane za sudbinu te financijske institucije, kako bi im izložio ideju o spajanju s 'Commerzbankom'. Achleitner je potvrdio kako se razmatra opcija o ujedinjenju 'Commerzbankom', ali samo kao jedna od razvojnih opcija banke.

Ideja o spajanju dvaju najvećih njemačkih banaka prvi put je lansirana 2016., kada je njemački dnevnik 'Die Welt' otkrio da se o tome vode pregovori. Tada je, prema 'Die Weltu', odlučeno da se umjesto fuzije, banke posvete restrukturiranju.

Drugi put je spomenuta fuzija bila u opticaju 2017. kada je američki investicijski fond 'Cerberus' ušao u vlasničku strukturu obje banke. Amerikanci su u 'Commerzbanci' preuzeli petpostotni vlasnički udjel plativši 675 milijuna dolara, dok su u 'Deutsche banci' preuzeli oko tri posto dionice uloživši milijardu i 200 milijuna dolara.

Razrađujući mogući scenarij ujedinjenja najvećih njemačkih banaka, 'Bloomberg' upozorava kako bi se na taj način okrupnilo, u ovome trenutku, prilično usitnjeno njemačko bankarsko tržište. Magazin ukazuje i kako bi fuzijom nastala banka s 2500 poslovnica diljem Njemačke, ali i s vrlo vjerojatnim viškom zaposlenih koji bi se mjerio u tisućama. Pritom 'Bloomberg' upozorava kako je njemačka država dioničar u obje banke, pa je ujedinjenje i političko pitanje.

Analitičari ponovno stavljanje kombinacije s 'Commerzbankom' u opticaj vide i kao iznuđeni pokušaj Paula Achleitnera i poslovodstva 'Deutsche banke' da nezadovoljnim dioničarima i ulagačima ponude bilo kakav koncept izlaska iz postojeće situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07