Novi posao IT tvrtke

Span sklopio ugovor s Ukrajincima vrijedan 27 milijuna dolara

Nikola Dujmović, SPAN
 Ivan Lacković / Hanza Media

Span, jedna od vodećih hrvatskih IT tvrtki, sklopila je dugo najavljivan, 27 milijuna američkih dolara vrijedan ugovor s Ukrajincima.

Ugovor je, potvrdili su nam Nikola Dujmović, čelni čovjek Spana, i Ivica Pirić, počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj i lobist, nedavno potpisan u Kijevu s ukrajinskom kompanijom Metinvest, čiji su vlasnici ukrajinski milijarderi Rinat Ahmetov i Vadim Novinski. Riječ je o trogodišnjem ugovoru o isporuci Microsoftovih licenci za sedam tržišta na kojima Metinvest posluje, pa je trebalo čekati i zeleno svjetlo tih zemalja. Sada je i taj dio priče gotov.

Otvaranje vrata

- Ovih dana i to je riješeno, pa se ugovor može početi izvršavati. Isporuka Microsoftovih licenci planirana je u sedam zemalja u kojima Metinvest posluje - rekao nam je Dujmović.

Dodao je da je Spanu u poslu s Ukrajincima uvelike pomogao Pirić. Span bi uskoro, kako doznajemo, mogao dobiti još jedan velik posao na tržištu bivšeg SSSR-a, i to u Azerbajdžanu.

- Ovaj je ugovor najveći IT ugovor u Ukrajini i ponosan sam što ga je dobila hrvatska tvrtka. Span se ovim ugovorom jako dobro pozicionirao i time je porasla vrijednost tvrtke. Valja voditi računa i o tome da je Metinvest najveća ukrajinska kompanija. Sad radimo na tome da im se otvore vrata i drugih velikih ukrajinskih kompanija - istaknuo je Pirić, zahvalivši na podršci i premijeru Andreju Plenkoviću.

S druge strane, Ukrajinci su sve poželjnija radna snaga u Hrvatskoj, posebno u turizmu i ugostiteljstvu te u brodogradnji i građevinarstvu, s obzirom na nedostatak radne snage u tim sektorima koje je posljedica masovnog iseljavanja iz Hrvatske. Jutarnji list nedavno je pisao o tome kako se za ovu godinu priprema uvoz oko 700 ukrajinskih radnika.

Fokus

Osim same Ukrajine, hrvatskim tvrtkama, posebno onima iz IT sektora, sve su više u fokusu i druga postsovjetska tržišta.

- Cilj mi je napraviti klaster hrvatskih IT tvrtki koje bi zajedno izašle na tržišta Ukrajine, Azerbajdžana, Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana. Hrvatska se mora više okrenuti izvozu - kaže Pirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:52