Nova tržišta

'Snažan rast građevinarstva u Srbiji prilika je za hrvatsku drvnu industriju'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.11.2018. u 11:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.11.2018. u 11:57

Zagreb, 131016.
Zagrebacki velesajam.
43. Medjunarodni sajam namjestaja Ambienta otvoren je danas na Zagrebackom velesajmu.
Na fotografiji: Galekovic design.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Namještaj Galeković designa

Srbijansko tržište predstavlja velik potencijal za hrvatsku drvnu i industriju namještaja, ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- U prvih šest mjeseci ove godine skok građevinarstva u Srbiji bilježi rast od 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Takav porast građevinskih radova je prilika i za naše drvoprerađivače, koju treba iskoristiti - rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Sektora za poljoprivredu i turizam HGK, prilikom predstavljanja hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu namještaja i unutarnje dekoracije, koji se od 6. do 11. studenoga održava u Beogradu.

Taj je sajam okupio i brojne hrvatske tvrtke iz drvne i industrije namještaja. To ne čudi zna li se da je, prema podacima HGK, vrijednost građevinskih radova u Srbiji u prvom ovogodišnjem tromjesečju skočila čak 28,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je rast u drugom kvartalu iznosio 23,1 posto.

Istodobno, raste i hrvatski izvoz proizvoda od drva i namještaja u Srbiju. Dok su, primjerice, hrvatske tvrtke u tu zemlju izvezle proizvoda od drva i namještaja u vrijednosti od 13 milijuna eura, lani je ostvaren izvoz od gotovo 17,8 milijuna eura, pokazuju podaci HGK.

- Srbijansko tržište smatramo velikim potencijalom jer se trenutno događa rast gradnje, najviše u samom Beogradu - poručio je Filip Galeković iz tvrtke PP Galeković, koja na strana tržišta izvozi 70 posto svoje proizvodnje.