Ulaganje od 18 milijuna eura

Slovnaft s mađarskim Sterocatom kreće u proizvodnju poljoprivrednih gnojiva

Proizvodnja gnojiva započet će u lipnju 2018.
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Stercorat Mađarska je u suradnji s MOL-ovim Slovnaftom izgradio novi proizvodni pogon u rafineriji u Bratislavi za proizvodnju tekućih poljoprivrednih gnojiva, a njihovo zajedničko ulaganje iznosilo je 18 milijuna eura, priopćili su iz mađarske naftne kompanije.

Proizvodnja gnojiva započet će u lipnju 2018., predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona, a ova linija proizvoda pozitivno će utjecati na okoliš smanjenjem emisija sumpornog dioksida (SO 2).

- Proširenje proizvodnog portfelja rafinerije u Bratislavi u skladu je s našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vrijeme, novi proizvod proširio je naš lanac vrijednosti u preradi nafte, približavajući nas tako dodatno krajnjim potrošačima - izjavio je Gabriel Szabó, glavni izvršni direktor tvrtke Slovnaft.

- Tehnologija za proizvodnju amonijevog tiosulfata (ATS) dolazi od američke tvrtke ThioSolv. Gnojiva će se proizvoditi iz plinova proizvedenih u rafineriji tijekom postupka prerade nafte koje je Slovnaft do sada obrađivao u vlastitoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija također donosi značajna smanjenja emisija - izjavio je Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK.

Jedan od temeljnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrijednosti petrokemijskih proizvoda tvrtke i proizvodnja vrjednijih proizvoda koji se koriste u automobilskoj industriji, pakiranju, građevinarstvu i elektronici. U skladu s tim, kompanija planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:19