Cimos mijenja vlasnika

Slovenska autoindustrija s pogonima i u Buzetu, Rači i Labinu opet 'na bubnju'

Moguća prodaja Cimosa od strane fonda Palladio neslužbeno je potvrđena slovenskom Dnevniku
Pogon Cimosa
 Goran Sebelic / Hanza Media

Talijanski investicijski fond Palladio Holding Group razmatra prodaju slovenskog Cimosa u sklopu kojeg rade i tvornice autodijelova u istarskim Buzetu, Rači i u Labinu.

Moguća prodaja Cimosa neslužbeno je iz izvora dobro upoznatih s planovima Palladio Holdinga potvrđena slovenskom Dnevniku. List procjenjuje da je Palladio, preuzevši Cimos u jesen 2017., postigao željene ciljeve u toj kompaniji te je, u skladu s politikom fonda, spreman prodati tvrtku zainteresiranim ulagačima.

Dnevnik podsjeća da je Palladio ušao u Cimos u jeku njegove poslovne i financijske krize, plativši vlasnički paket u Cimosu svega 100 tisuća eura, ali uz obvezu servisiranja 110 milijuna eura duga.

- Palladio je Cimos dokapitalizirao s 18 milijuna eura, pod novim vlasnikom tvrtka je nakon gubitka u 2017. od 34 milijuna eura, prošlu godinu završila s dobiti od šest milijuna i 300 tisuća eura - navodi Dnevnik, dodajući kako je Uprava Cimosa objavila kako je u lanjskoj knjigi narudžbi upisano poslova u vrijednosti 330 milijuna eura, a u prvom kvartalu ove godine dodatnih 140 milijuna eura.

Ulazak Palladija u Cimos bio je jedan od najdužih kupoprodajnih postupaka u Sloveniji, Talijani su s bivšim vlasnicima pregovarali gotovo dvije godine. Prema općoj ocjeni, da se pregovori s Palladiumom nisu uspješno završili, Cimos bi propao a oko četiri tisuće radnika u izravnom ili kooperantskom radnom odnosu u njegovim pogonima, ostalo bez posla.

Svoj doprinos spašavanju Cimosa dala je i hrvatska Vlada pristavši na, od slovenske strane, predloženi model povrata duga od sedam milijuna eura Cimosa prema hrvatskom državnom proračunu.

Talijani su interes u Cimosu pronašli u dopunjavanju njegovog proizvodnog programa dijelova za automobile sa profilom još nekih tvornica koje Palladio kontrolira u europskoj autoindustriji.

Sjedište Cimosa je u Kopru, a tvrtka u matičnoj državi, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini ukupno zapošljava 2670 radnika. U pogonima u Buzetu, Rači i u Labinu zaposleno je 670 radnika.

Gino Berti, glavni izvršni direktor Cimosa, u nedavnom je intervjuu pulskom Glasu Istre izrazio nezadovoljstvo brzinom prilagodbe istarskih pogona novom načinu rada i, kako je kazao, entuzijazmom radnika u njima. Berti je istom prilikom upozorio kako hrvatski dio Cimosa zasad ne pridonosi dobiti cijele grupacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:33