Novi početak

Slovenci u TLM ulažu 260 milijuna eura: 'Ovdje ćemo raditi dijelove za Ferrari'

Strateški cilj Impol grupe do 2025. je ostvarenje prodaje u iznosu od milijardu eura
Ferrari 488 Pista i pogoni TLM-a
 Grupa Impol, Profimedia, Xinhua, Eyevine

Slovenski aluminijski div Grupa Impol iz Slovenske Bistrice prije pet je mjeseci, 31. listopada 2017., na četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru za 73,3 milijuna kuna kupio šibenski TLM Aluminium u stečaju.

Time je spašen taj pogon valjaonice posrnulog šibenskog aluminijaša koji je gotovo dva desetljeća grcao u gubicima te je naposljetku završio u stečaju. A novi početak ili, bolje rečeno, nova uspješna priča ambicioznih Slovenaca oko TLM-ove valjaonice počela je godinu i pol prije.

Nova kompanija

Grupa Impol je u ožujku 2016. godine u Hrvatskoj registrirala novoosnovanu tvrtku pod imenom Impol-TLM d.o.o. Šibenik, unajmila pokretnine i nekretnine od TLM Aluminiuma u stečaju te odmah uspostavila proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda, vrativši 208 radnika Aluminiuma koji su zbog stečaja završili na ulici.

Impol Grupa
TLM valjaonica

Čelnici Impola ovaj su nam tjedan predstavili svoju tvrtku, viziju i buduće poslovne planove vezane i za šibenski Impol TLM.

- Ponosni smo na našu tvrtku koja je prošle godine proglašena najuspješnijom u regiji i jedna je od najuspješnijih europskih tvrtki aluminijske industrije. S 260 tisuća tona proizvedenih i prodanih aluminijskih proizvoda u zemljama EU, Rusiji i SAD-u ostvarili smo promet od 660 milijuna eura. Ovakva proizvodnja ostvarena je u našoj matičnoj tvornici Impola d.o.o., u pogonima ljevaonice i valjaonice Seval Impola u Sevojnu u Srbiji te u šibenskom Impol TLM-u, u kojima imamo ukupno 2300 djelatnika. Veliki strateški cilj Impol grupe do 2025. godine je ostvarenje prodaje u iznosu od milijardu eura i doseg aluminijske proizvodnje od 400 tisuća tona godišnje. Opseg proizvodnje uglavnom će se povećavati na programu valjanja koji danas čini 60 posto. Naime, dugoročni plan povećanje proizvodnje valjanih aluminijskih proizvoda je 295 tisuća tona na godišnjoj razini, a najveći doprinos tome bit će proizvodnja folija, limova, hladno i toplo valjanih traka u šibenskom Impol-TLM-u - istaknuo je Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol grupe.

Impol grupa
Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol grupe

Modernizacija

Irena Šela, direktorica financija, u šibenskoj tvornici Impol iznijela je podatak da je 2017. od proizvodnje ostvaren promet u iznosu od 123 milijuna eura, što je već petina ukupnog prometa cjelokupne proizvodnje Impol grupe.

- U Šibeniku smo prošlu godinu završili sa 71.089 tona proizvoda, a plan za ovu godinu je isporučenih 94 tisuće tona, od gotovih aluminijskih proizvoda do poluproizvoda koji se finaliziraju u matičnoj tvornici. Tijekom ove dvije godine u proizvodnju Impol TLM-a investirali smo oko 100 milijuna eura. Da bismo ostvarili sve naše zacrtane ciljeve, u dugotrajnu imovinu šibenskog pogona, odnosno u nova postrojenja ljevaonice i modernizaciju valjaonice do 2025. godine uložit ćemo 80 milijuna eura. U sljedećem sedmogodišnjem razdoblju u financiranje proizvodnje Impol-TLM-a uložit ćemo dodatnih 180 milijuna eura. Impol već dulje proizvodi za potrebe automobilske industrije te poslujemo s Audijem i Ferrarijem. Do kraja iduće godine dio te proizvodnje prebacit ćemo i u Šibenik - najavio je izvršni direktor grupacije Andrej Kolmanič.

Impol Grupa
Livni stroj

Podsjetio je i kako je prije dvije godine, kada je Impol ušao u TLM Aluminium preko najma, zaposleno 208 djelatnika.

- Taj je broj stalno rastao te danas u Impol-TLM-u imamo 389 djelatnika s prosječnom neto plaćom od 1184 eura. S obzirom na naše planove povećanja opsega proizvodnje, imat ćemo potrebu za brojnim novim djelatnicima. Budući da je radna snaga iz bivšeg TLM Aluminiuma starija, krenut ćemo u dodjelu stipendija za školovanje mladih ljevača i valjaoničara sa šibenskog područja - rekao je Kolmanič.

Prije 16 godina nisu htjeli

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da Grupa Impol nema nikakvih obveza prema repovima propalog TLM Aluminiuma.

- Tvrtka Impol-TLM, a sukladno tome ni Grupa Impol, ne može preuzeti nikakve obveze koje je imao TLM Aluminium. Ne postoji pravna veza između tih pravnih osoba, niti pravno sljedništvo. Grupa Impol preko novoosnovanog pravnog subjekta Impol-TLM nije preuzela TLM Aluminium, nego je na javnoj dražbi kupila svu njegova pokretnu i nepokretnu imovinu.

Impol Grupa
TLM valjaonica

Dakle, Grupa Impol nema nikakvih obveza i ne može preuzeti obveze koje je TLM Aluminium prihvatio na bilo koji način u prošlosti ili su stvorene prije uvođenja stečaja jer za to nema pravne osnove. Grupu Impol ne zanima TLM-ova prešaonica koja se također našla u stečaju. Razlog je to što za proizvodnju prešanih aluminijskih proizvoda imamo suvremena postrojenja u našoj matičnoj tvornici u Slovenskoj Bistrici - zaključio je izvršni direktor Impol grupe Andrej Kolmanič.

Novinare je zanimalo i zašto Grupa Impol nije prije ušla u ovu pozitivnu poslovnu priču sa šibenskim aluminijašem.

- Naša grupacija nudila se kao strateški partner još 2002., dakle prije 16 godina. Nažalost, odbijeni smo, jednostavno hrvatska strana nije to željela. Stoga smo te godine kupili Tvornicu valjanih proizvoda u Sevojnu u Srbiji - objasnio je Tomaž Smolar, direktor za investicije Grupe Impol.

Impol grupa
TLM pogon

Proizvodnja u brojkama

100 milijuna kuna dosad je uloženo u TLM

123 milijuna eura prometa tijekom 2017. je ostvareno u Šibeniku

20% prometa grupe ostvaruje Šibenik

208 ljudi Impol je zaposlio kad je ušao u TLM

71.089 tona proizvedeno je lani u Šibeniku

7 godina trebao bi trajati investicijski ciklus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:59