Podaci Eurostata

Slovenci svaki šesti € potroše za prijevoz, a Hrvati svaki deseti. S hranom je druga priča

Prijevoz je velika stavka u potrošnji europskih kućanstava
Autobusi JGP-a Libertas na Pilama i ukrcaj putnika
 Zoran Kusalo / CROPIX

Dok prosječno slovensko kućanstvo svaki šesti euro potroši na prijevoz, prosječnom kućanstvu u Hrvatskoj na prijevoz ide samo desetina ukupnih troškova, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, troškovi prijevoza u 2018. godini činili su čak 16,9 posto ukupne potrošnje kućanstava u 'deželi', što Sloveniju svrstava na prvo mjesto po izdacima građana za prijevoz u EU. S druge strane, samo 9,7 ukupne potrošnje hrvatskih kućanstava u 2018. godini je odlazilo na prijevoz, po čemu je Hrvatska zauzela pretposljednje mjesto u Uniji. Manje od nas na prijevoz su trošili jedini Slovaci, samo 6,6 posto ukupne potrošnje svojih kućanstava.

Prijevoz je velika stavka u potrošnji europskih kućanstava. Podaci Eurostata otkrivaju da su 2018. godine stanovnici EU na prijevoz potrošili preko 1,1 bilijun eura, odnosno 13,2 posto budžeta prosječnog kućanstva u Uniji. O kako se velikom izdatku za džepove građana EU radi možda najbolje pokazuje podatak da je prosječan stanovnik Unije u 2018. godini na prijevoz potrošio čak 2220 eura te da troškovi prijevoza dosežu 7,2 posto bruto domaćeg proizvoda Unije.

Prijevoz je i inače visoko pozicioniran u potrošnji kućanstava u EU. Domaćinstva u EU, naime, više troše samo na stanovanje, na koje odlazi gotovo četvrtina njihove potrošnje, odnosno 24 posto. Istodobno, troškovi za hranu i piće u prosječnom su kućanstvu u EU manji od onih za prijevoz: 2018. godine su imali udio od 12,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je situacija, naravno, drukčija. Otprilike trećina potrošnje naših kućanstva, prema istraživanjima, odnosi se na hranu i piće, što prehranu svrstava na prvo mjesto u izdacima naših domaćinstava. Prijevoz je u ukupnim troškovima hrvatskih obitelji razmjerno slabo zastupljen, barem ako se uspoređujemo s drugima u EU-klubu.

Osim Slovenaca, velike izdatke za prijevoz imaju i kućanstva u Litvi, Luksemburgu, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Na drugom kraju ljestvice su, osim nas i Slovaka, i Česi, Rumunji, Belgijci i Maltežani, u čijoj potrošačkoj košarici troškovi prijevoza imaju udio malo iznad 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:07