Projekt od 14 milijuna kuna

Slavonski gradić dobiva novi poduzetnički inkubator: Poduzetnicima 12 poslovnih prostora

Novi inkubator prostirat će se na ukupno 1500 četvornih metara
Izgradnja poduzetničkog inkubatora Otok
 Poduzetnički inkubator Otok

Novi poduzetnički inkubator, vrijedan 14 milijuna kuna, uskoro će otvoriti svoja vrata u srcu Slavonije - u najmlađen hrvatskom gradu Otoku, javlja Glas Slavonije.

- Otvorenje objekta poduzetničkog inkubatora očekujemo za otprilike mjesec dana. Taj je objekt sagrađen s ciljem razvoja poduzetništva, kao još jedan oblik poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva kroz izravnu pomoć malim novoosnovanim poduzećima i poduzetnicima u razvoju nudeći im opremljen prostor koji zadovoljava osnove za obavljanje bilo koje proizvodno-prerađivačke aktivnosti. Također, poduzetnicima će se u inkubatoru pružati i savjetodavne usluge u prvim godinama poslovanja - pohvalio se za Glas Slavonije otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Novi inkubator prostirat će se na ukupno 1500 četvornih metara, a projekt je u potpunosti financiran sredstvima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj. Prema riječima gradonačelnika, u inkubatoru će poduzetnicima na raspolaganju biti 12 novih poslovnih prostora i to šest proizvodnih i šest za uslužne djelatnosti, dok bi se radnih mjesta trebalo otvoriti tridesetak.

Iako nisu svi raspoloživi prostori već rezervirani u Otoku ističu kako interesa ima.

- Vrlo brzo, za nekih 15-ak dana, idemo s prvim natječajem pa ćemo vidjeti točno kakav je interes, i za što točno. Ono što je zasad poznato jest da ima i nešto novih tvrtki koje žele prostor u inkubatoru, kao i nešto već postojećih - navodi gradonačelnik Šarić i dodaje kako bi se proizvodni pogoni mogli temeljiti na, primjerice, drvnoj industriji, gdje također, dodao je, postoji određeni interes.

Odlična vijest za poduzetnike je i da će se poslovni prostori iznajmljivati po, prema Šarićevim riječima, "minimalnim, simboličkim cijenama" tako da će u praksi pokrivati samo režije.

- Ideja je da poduzetnici u inkubatoru provedu do pet godina i u tom im se razdoblju, kroz povoljne uvjete, pomaže da stasaju i razviju svoju poduzetničku ideju - zaključio je gradonačelnik Otoka.

Inače, kako piše Glas Slavonije, taj je grad lani iz vlastitog proračuna isplatio skoro milijun kuna potpora za poduzetništvo, poljoprivredu i nova radna mjesta.

Sljedeći projekt akcelerator

Otočki gradonačelnik Josip Šarić najavljuje kako je, nakon realizacije poduzetničkog inkubatora, u planu i novi projekt, a riječ je o akceleratoru.

- To je hala s puno više četvornih metara, a zamisao je da kada poduzetnik u inkubatoru stasa u roku od tri do pet godina, on prelazi u akcelerator, gdje dobiva veći prostor, također pod povoljnim uvjetima. U inkubator pak tada mogu ulaziti novi poduzetnici - opisuje Šarić.

Objekt akceleratora gradit će se na slobodnoj parceli odmah pokraj poduzetičkog inkubatora.

- Investicija je to od dvadesetak milijuna kuna. Trenutačno smo u fazi projektiranja, a ono što je važno jest to da će i taj objekt biti financiran iz fondova Europske unije - kazao je gradonačelnik.

Inače, u otočkoj Poduzetničkoj zoni Skorotinci trenutačno je, u tvrtkama koje tamo rade, oko 200 radnih mjesta, što za grad Otok nipošto nije zanemariva brojka. Očekuje se otvaranje još 50-ak radnih mjesta nakon što na parceli od 6 hektara bude sagrađena, kako je najavljeno, nova tvornica za spajanje furnira poduzetnika Darka Pervana. (Glas Slavonije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:33