Neadekvatni uvjeti

Skupština Đuro Đaković grupe stavila van snage lipanjsku odluku o dokapitalizaciji

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.12.2018. u 16:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.12.2018. u 16:42

Danijel Soldo / CROPIX

Radnik u pogonu Đuro Đaković

Glavna skupština Đuro Đaković grupe u petak je van snage stavila odluku o povećanju temeljnog kapitala iz lipnja ove godine, jer "trenutni tržišni uvjeti nisu adekvatni za ostvarenje uvjeta" iz lipanjske odluke skupštine te se provodi proces kojim bi se "tako potrebni kapital privremeno supstituiralo" kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 95 milijuna kuna, priopćila je Đuro Đaković grupa.

Odluku o dokapitalizaciji koja je danas stavljena van snage, skupština Đuro Đaković grupe donijela je 29. lipnja ove godine, a njome je bila predviđena dokapitalizacija za najviše 100 milijuna kuna, i to ulozima u novcu i izdavanjem novih dionica.

Ta je odluka bila donesena "s ciljem prikupljanja potrebnog iznosa kapitala za poboljšanje ključnih bilančnih indeksa društva, stvaranje potrebnih pozitivnih efekata za nastavak poslovanja i razvoj, optimiziranje postojeće razine duga te pravovremeno popravljanje financijske pozicije".

No, nakon donošenja te odluke, Đuro Đaković grupa provodi proces u kojem bi se potrebni kapital privremeno supstituirao kreditom HBOR-a u iznosu od 95 milijuna kuna.

Novi članovi Nadzornog odbora

Uslijed te činjenice, kao i procjene nadležnih tijela slavonskobrodske tvrtke da trenutni tržišni uvjeti nisu adekvatni za ostvarenje uvjeta iz odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala, donosi se odluka o njenom stavljanju van snage, navodi se u obrazloženju odluka koje su danas donijeli dioničari Đuro Đaković grupe.

Inače, Đuro Đaković grupa i HBOR su ugovor o kreditu zaključili 22. listopada ove godine.

Vlada je na sjednici početkom listopada dala suglasnost za to kreditno zaduženje u iznosu od 95 milijuna kuna, a 80 posto tog kredita ili iznos od 76 milijuna kuna 'pokriven' državnim jamstvom.

Skupština Đuro Đaković grupe danas je izabrala i članove Nadzornog odbora u kojemu ostaju Petar Mišević, Vlatko Cvrtila, Ivo Šulenta i Igor Žonja, a umjesto Ivana Samardžića u NO je ušla Ružica Horvat.

Za Miševića, Cvrtilu, Šulentu i Horvat četverogodišnji mandat počinje teći 30. prosinca ove, a za Žonju 30. lipnja 2019. godine.