Protiv pomicanja kazaljki

Skoro 90 posto hrvatskih poduzetnika više ne želi zimsko i ljetno računanje vremena

Glavni argumenti su im zdravlje ljudi, ušteda energije i funkcioniranje inozemnog tržišta
Ilustracija
 Boris Kovačev / Hanza Media

Gotovo 90 posto hrvatskih poduzetnika zalaže se za ukidanje pomicanja sata, a većina se zalaže za ljetno računanje vremena, pokazuje istraživanje koje je među svojim članicama provela Hrvatska gospodarska komora.

Anketa je provedena na uzorku od 567 sudionika, a u njoj je 84 posto sudionika odgovorilo da je njihovo iskustvo s pomicanjem sata negativno ili vrlo negativno. Skoro 90 posto ispitanika stoga predlaže ukidanje pomicanja sata. Glavni argumenti za to su im zdravlje ljudi, ušteda energije i funkcioniranje međunarodnog tržišta, pokazalo je istraživanje.

Rezultati pokazuju i da više od tri četvrtine ispitanika, odnosno njih 76 posto, smatra da je promjena sata dva puta godišnje negativno ili čak vrlo negativno iskustvo. Ono se, smatraju, negativno odražava na zdravlje, povećanje prometnih nezgoda i nedostatak uštede energije.

Zanimljivo je i da se većina poduzetnika zalaže za ljetno, a ne za zimsko računanje vremena. Naime, 60 posto ispitanika u anketi Komore zagovara ljetno računanje vremena, dok zimsko računanje vremena odabire manje od trećine ispitanika, odnosno njih 32 posto, priopćili su iz HGK.

Rezultati ankete HGK u velikoj se mjeri podudaraju s rezultatima ankete koju je nedavno provela Europska komisija, hvale se u HGK. Naime, i istraživanje Europske komisije, u kojem je sudjelovalo 4,6 milijuna građana Unije, pokazalo je da 84 posto njih više ne želi pomicati kazaljke na satu. Europska komisija je stoga objavila prijedlog za ukidanjem polugodišnjeg pomicanja sata u EU u sljedećoj godini, pri čemu bi se državama članicama dalo da same odaberu žele li ljetno ili zimsko računanje vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:16