Prekretnica

Siemens bi do 2020. mogao ukinuti 20 tisuća radnih mjesta u administraciji

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.8.2018. u 16:35

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.8.2018. u 16:35

Refugees show their skills in metal processing works during a media tour at a workshop for refugees organized by German industrial group Siemens in Berlin, Germany, April 21, 2016. Germany?s blue-chip companies have managed to hire fewer than 100 refugees after close to a million arrived in the country last year. Merkel, fighting for her political life over her open-door policy, has summoned DAX bosses to Berlin to account for their lack of action and exchange ideas about how they can do better. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files - LR1EC9D0LGZ74
Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemački Siemens, globalni lider u elektronici i elektrotehnici te jedna od najvećih i najstarijih kompanija na svijetu, mogao bi ukinuti 20 tisuća radnih mjesta u svojoj administraciji, navodi agencija Reuters pozivajući se na njemački Manager-Magazin.

Predsjednik Uprave Siemensa Joe Kaeser, prema tvrdnjama Manager-Magazina, povjerio je informaciju o višku od 20 tisuća radnika u Siemensu dijelu investitora s kojima je razgovarao na svom road-showu tijekom ovog mjeseca.

Kaeser je Manager-Magazinu odbio potvrditi navode o ukidanju radnih mjesta u koncernu. Stoga nije jasno u kojem bi roku došlo do ukidanja tolikog broja radnih mjesta, a spomenuti magazin navodi kako smanjenje broja zaposlenih prestavlja uvjet za ostvarenje razvojne strategije Siemensa pod nazivom Vizija 2020. plus. Uz to, isti izvor tvrdi da nisu sporna radna mjesta u Siemensovim tvornicama, već u uredima.

Prema informacijama o susretu Kaesera i investitora koje je prikupio Manager-Magazin, Siemens je izradio analizu prema kojoj bi se do 2021. broj zaposlenih u administraciji koncerna mogao povećati za 20 posto ako se ne preustroji poslovanje u pravcu veće informatizacije.

Njemački magazin podsjeća da je početkom tekućeg mjeseca Joe Kaeser javno prezentirao plan Siemensa da svoj razvoj usredotoči na šest kompanija unutar koncerna.
- Te Kaeserove najave prošle su nezapaženo i dane su, na neki način, iza leđa središnjice kompanije s preko tisuću zaposlenih – ocjenjuje Manager-Magazin, procjenjujući kako bi spomenutim ukidanjem radnih mjesta i drugim mjerama za ostvarenje Vizije 2020. plus, Siemens godišnje mogao uštedjeti milijardu i 700 milijuna eura.

U Siemensovim tvornicama i uredima diljem svijeta trenutno je 351 tisuća radnika, a djelatnost koncerna obuhvaća, među ostalim, telekomunikacije, željeznicu i popratnu infrastrukturu, električne automobile, uređaje za kućanstvo, prijenos i distribuciju električne energije, medicinske uređaje, mobilne telekomunikacije, sustave za upravljanje prometom i obnovljive izvore energije.