Apel direktorice

Šefica MMF-a sudionicima u kineskom projektu 'Jedan pojas jedan put' savjetuje oprez

Direktorica MMF-a pozvala je kineske vlasti da pažljivije investiraju i zbog svog duga
Kineska delegacija na Markovom trgu u Zagrebu
 Ronald Goršić / CROPIX

Kina i njezini partneri u projetku 'Jedan pojas jedan put' trebali bi zasnivati svoju suradnju na transparentnijim i dugoročno održivijim temeljima, upozorila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Nastupivši na velikom skupu u Pekingu o spomenutom projektu, Lagarde je izrazila uvjerenje kako se 'Jedan pojas jedan put' treba resetirati na drugačijim osnovama od onih na kojima se trenutno odvija.

- Projekt treba uključivati otvoreni postupak nabave s konkurentnim ponudama i bolju procjenu rizika u odabiru poslova koji će se financirati. Povijest nas je naučila da, ako se ne vode pažljivo, infrastrukturne investicije mogu dovesti do problematičnog povećanja duga – apelirala je šefica MMF-a pred četrdesetak visokih dužnosnika zemalja uključenih u 'Jedan pojas jedan put'.

Osvrnuvši se na dosadašnji tijek kineske gospodarske ekspanzije u suradnji s zemljama primateljicama kapitala, Lagarde je ocijenila razložnim da se investira u infrastrukturne projekte tamo gdje je to nužno. No, dodala je, odmah je potrebno uz nužnost, uvesti i kriterij održivosti pri odabiru investicija.

Direktorica MMF-a pozvala je kineske vlasti da pažljivije odabiru investicije u zoni 'Jednog pojasa jednog puta' i zbog javnog duga same Kine. Pritom je ocijenila da su kineske vlasti već poduzele neke korake u ograničavanju rasta javnog duga zbog investicija u inozemstvu.

Ugledni svjetski mediji poput agencije Reuters istup Christine Lagarde tumače kao znak da MMF raspolaže informacijama da neke od primateljica kineskog kapitala iz reda siromašnih zemalja već sada nisu u stanju vraćati dug Pekingu. Ukazali su i na podatak da se na skupu u Pekingu nije pojavio novoizabrani šef Svjetske banke David Malpass.

- U kreditiranju, Kina često ne poštuje međunarodne standarde u područjima kao što su borba protiv korupcije, izvozni krediti i pronalaženje koordiniranih i održivih rješenja za poteškoće s plaćanjem, kao što su one tražene u Pariškom klubu – podsjeća Reuters na nedavnu izjavu Malpassa u istupu pred američkim državnim Odborom za financijske usluge.

Da ne bi sve u nastupu direktorice MMF-a u Pekingu prošlo u didaktičnom tonu, pohvalila je ona kineska ulaganju u Kazahstanu i u Senegalu kao veliki korak naprijed u opskrbnim lancima svjetske trgovine. Ocijenila je dobrodošlim i početak uvažavanje kineskih investitora ekoloških standarda niskougljičnih strategija i utjecaja klimatskih promjena na život ljudi i gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:31