Skandalozni život

Šef velike aviokompanije bio je omražen u cijeloj naciji, a umro je iz nepoznatog razloga

Cho Yang-ho prvi je korejski tajkun koji je izbačen iz Uprave svoje kompanije
Cho Hyun-min, bivša izvršna direktorica kompanije i kćer Cho Yang-ho-a stiže pred policijsku stanicu
 REUTERS

Cho Yang-ho, šef jedne od najvećih azijskih aviokompanija Korean Aira, umro je u 70. godini života, piše BBC, a razlog smrti ostao je nepoznat. Tu je kompaniju naslijedio od svog oca prije 20 godina i upravo on je zaslužan za globalnu silu kojom je Korean Air postao.

Ipak, naslove u medijima punio je iz potpuno drugih razloga te je njegovo vodstvo u kompaniji ostalo u sjeni mnogobrojnih skandala koje je prouzročio kako on, tako i ostatak obitelji Cho. Ranije ove godine postao je prvi korejski tajkun koji je izbačen iz Uprave svoje kompanije. Rezultat je to njegove optužbe za korupciju, odnosno pronevjeru i povredu povjerenja Korean Aira.

Korean Air Lines Chairman Cho Yang-ho arrives at a prosecutor's office in Seoul, South Korea, June 28, 2018.   REUTERS/Kim Hong-Ji - RC1FE2AFFF90
Kim Hong-Ji / REUTERS

No, skandal koji je u najvećoj mjeri odjeknuo svjetskim medijima i dignuo Južnu Koreju na noge ipak je onaj koji je izazvala njegova najstarija kći Cho Hyun-ah, poznat kao “nut rage”. Ona je, naime, pobješnjela kada su joj stjuardese na letu iz New Yorka za Južnu Koreju ponudile makadamija orahe u običnoj vrećici, a ne u porculanskoj zdjelici. Tada je počela bacati dokumente, vrijeđati osoblje zrakoplova i naredila stjuardesama da kleknu i mole za oprost. Uz to, zahtijevala je da zrakoplov bude vraćen u njujoršku zračnu luku kako bi glavna stjuardesa bila smijenjena. Zahvaljujući tome optužena je za narušavanje sigurnosti tijekom leta, zloupotrebu svog položaja i prisilu te je pet mjeseci provela u zatvoru.

Druga kći Cho Yang-hoa, pak, napustila je svoju poziciju u kompaniji nakon što se tijekom poslovnog sastanka naljutila na kolegu, izvrijeđala ga i bacila bocu vode na njega. Budući da je postojala audio snimka ispada Cho Hyun-min, reakcija javnosti prisilila ju je da se ispriča. Obje su kćeri smijenjene sa svojih rukovodećih pozicija u Korean Airu zbog zlostavljanja osoblja.

Dodatno, udovica sada već bivšeg šefa Korean Aira, Lee Myung-hee, također je dala svoj doprinos ne baš laskavoj reputaciji obitelji. Ona se trenutno suočava s kriminalnom tužbom zbog fizičkog i verbalnog zlostavljanja svog osoblja. Kako piše CCN, Lee je napala svog zaposlenika jer joj je zaboravio kupiti đumbir, a drugog je zalila vodom jer je presporo vozio.

Inače, cijela obitelj optužena je da ilegalno uvozi luksuzne predmete i navodi ih kao inventar kompanije kako bi izbjegli tarife i uštedjeli na troškovima prijevoza, a toliko su omraženi da su stanovnici Južne Koreje podnijeli peticiju kod predsjednika Moon Jae-ina kako bi zabranio korištenje imena “Korean” u nazivu kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:07