Akcijski plan

Savjeti za male poduzetnike: Kako preživjeti u doba koronavirusa?

Ako poduzetnik izračuna kako bi moglo doći do problema s novčanim tokom kroz tjedan ili dva, potrebno je odmah s radnicima dogovoriti dopuste
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

U kontekstu novonastale situacije i problema za poslovanje čak tri četvrtine hrvatskih kompanija, portal Žene i novac u suradnji s pravnicom napravio je vodič za male poduzetnike u doba krize kako bi ostali stabilni. Taj portal, preciznije, napisao je nekoliko savjeta za preživljavanje malih tvrtki, a prvi se odnosi na projekciju novčanog tijeka za sljedeća dva, četiri, osam i 12 tjedana te projekciju troškova u tom razdoblju.

Usto, kako naglašavaju, najvažnije je voditi transparentnu komunikaciju s radnicima o planovima za vrijeme koje slijedi te organizirati rad za koji nije potreban sam dolazak na radno mjesto, kao i omogućiti zaposlenicima osnovna sredstva za rad. Ako poduzetnik izračuna kako bi moglo doći do problema s novčanim tokom kroz tjedan ili dva, potrebno je odmah s radnicima dogovoriti dopuste i po potrebi čak i neplaćene dopuste kako bi se smanjili troškovi i sačuvala radna mjesta. Pritom treba imati na umu da se djelatnicima ne smanjuju plaće bez aneksa ugovora o radu.

Dodatno, važno je i marketinške i sve povezane aktivnosti smanjiti na minimum i obraćati pažnju na ispunjavanje KPI-a (ključni pokazatelji poslovanja).

Osim što treba transparentno komunicirati s djelatnicima, isto treba primijeniti i na razgovor s kupcima i dobavljačima, a preporučuje se odobriti kratkoročni moratorij plaćanja kupcima, kao i tražiti takav moratorij ključnim dobavljačima. Onima koji, pak, nisu ključni trebalo bi objasniti kako je moguće da će doći do kašnjenja u plaćanjima.

Ako je moguće, bilo bi dobro dogovoriti i kratkoročno sniženje cijene ili odgodu plaćanja najma poslovnog prostora ili ga čak u potpunosti otkazati ako su troškovi preveliki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46