Eksplozija uređaja

Samsung postigao nagodbu u tužbi pokrenutoj zbog 2,8 milijuna neispravnih perilica

Neispravni uređaji opozvani su s tržišta nakon što su neki strojevi eksplodirali
Ilustracija, Samsung perilica za rublje
 Siphiwe Sibeko / REUTERS

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics objavio je u utorak da je postigao nagodbu u tužbi pokrenutoj zbog 2,8 milijuna perilica za rublje povučenih s američkog tržišta zbog mogućih eksplozija.

Neispravni uređaji opozvani su s tržišta 2016. nakon izvješća da se njihov gornji dio može "neočekivano odvojiti od šasije tijekom rada, uz mogućnost ozljeda od udarca", objavilo je američko povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda. Neki su strojevi prema navodima u tužbi „eksplodirali“.

"Samsung se odlučio za nagodbu u kolektivnoj tužbi vezanoj za strojeve za rublje s gornjim punjenjem koji su dobrovoljno povučeni s tržišta", stoji u Samsungovom priopćenju. Odluka je donesena kako bi se izbjegla zbrka i sudski troškovi, objašnjavaju u kompaniji.

Radi se o strojevima za pranje rublja koji već dugo nisu u prodaji, dodaju. Potrošači obuhvaćeni nagodbom primat će naknade u vidu "popusta, povrata novca odnosno nadoknade određenih troškova i popravaka", navodi se u priopćenju.

Povlačenje spornih strojeva, proizvedenih u razdoblju od 2011. do 2016. godine, u kompaniji su svojedobno obrazložili "izvješćima u kojima se ističe opasnost da bubnjevi izgube ravnotežu, uzrokujući snažne vibracije i odvajanje gornjeg dijela stroja od šasije".

Reputacija južnokorejskog diva u proteklim je godinama ozbiljno narušena u nekoliko navrata. Tako su 2016. bili prisiljeni povući s tržišta pametni telefon Galaxy Note 7 zbog eksplozije baterija, što ih je stajalo više milijardi dolara.

Potom je čelnik grupe Lee Jae-Yong upleten u veliki korupcijski skandal koji je južnokorejsku predsjednicu Park Geun-Hye koštao položaja, a on je proveo gotovo godinu dana u zatvoru zbog podmićivanja njoj bliske osobe.

Kompaniji je unatoč tome pošlo za rukom u roku od samo deset godina izgraditi značajnu poziciju na američkom tržištu perilica rublja, iskazanu u povećanju tržišnog udjela s 1,8 posto u 2008. na 19,8 posto u 2017. godini, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta TraQline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:53