najviši tehnološki standardi

Rusi grade tvornicu u Istri: ‘Projekt bi trebao biti gotov krajem 2021. i zapošljavat će 30 radnika‘

Nakon što su obišli mnoge lokacije u Sloveniji, a potom u Istri, investitori su se odlučili za Višnjan zbog prometne povezanosti, a to im je bitno jer će vulkanski pijesak stizati iz Turske
 Www.dvdarch.ch

Iduće godine u veljači u istarskom će Višnjanu početi gradnja nove tvornice vrijedne oko 50 milijuna kuna, u kojoj će se proizvoditi mikrosfere. Investitor je švicarska tvrtka Frilite S.A. sa sjedištem u Thunu pokraj Berna, koja se bavi proizvodnjom i preradom minerala i mikrosfera već 20 godina te ima svoj pogon u Ukrajini. Budući da šire proizvodnju, odlučili su se za dvije nove investicije - gradnju tvornice u Višnjanu te još jedne slične u Švicarskoj, čime bi se povećala proizvodnja ovog materijala koji se koristi u građevinarstvu, ali i poljoprivredi te kozmetici. Pogon u Švicarskoj već bi se gradio da čitavu investiciju nije ovog proljeća zaustavila pandemija koronavirusa. No, investitor ne odustaje i nastavlja sa svojim planovima.

Jedan od direktora tvrtke, Konstantin Ermin kaže da će se u Višnjanu i Švicarskoj ipak proizvoditi drugačija mikrosfera nego u njihovu ukrajinskom pogonu. Ova neće biti od plastike, azbesta ili nekog drugog materijala, nego od vulkanskog pijeska koji će se kao sirovina dopremiti iz Turske.

Još jedan plus

- Tražili smo zemljište za gradnju nove tvornice na mnogim lokacijama po Sloveniji, a potom i u Istri. Za ulaganje u Istru odlučili smo se zbog dobre pozicije poslovne zone Višnjan - Milanezi. Blizu je autoceste koja je odlična za prijevoz našeg konačnog proizvoda, a blizu su nam i luke Rijeka i Kopar za dovoz sirovine, što nam je bilo iznimno važno. Ova je poslovna zona u Višnjanu odlično infrastrukturno opremljena, pa je to bio dodatan plus - istaknuo je Eremin. Pojasnio je da će čitav pogon biti tehnološki najviših standarda te da ovdašnja proizvodnja neće negativno utjecati na prirodu, okoliš i ljude, kao ni u Švicarskoj, gdje su za pogon morali ispuniti stroge uvjete kako bili potrebne dozvole. Naime, nakon što se pojavila vijest da će se graditi tvornica u Višnjanu, dio se tamošnje javnosti negativno počeo izjašnjavati o tvornici kao mogućoj ekološkoj bombi.

Nema otpada

- U našem slučaju nema otpadnih voda, nema otpada, buke ni ikakvih drugih negativnih faktora proizvodnje, a proizvodit će se od prirodnog materijala - vulkanskog pijeska. To je drugačija vrsta mikrosfere od one koju trenutno proizvodimo u našem pogonu u Ukrajini. To je budućnost i zato smo se okrenuli ovom novom proizvodu, koji ćemo u konačnici ponuditi kozmetičkim i drugim tvrtkama i na hrvatskom tržištu - ističe. Kaže da će se u studenom izraditi idejni projekt, a bit će odabran jedan od pet arhitektonskih ureda iz Hrvatske koji su pokazali interes. Slijedi izrada glavnog projekta, a gradnja bi trebala početi u veljači.

- Očekujemo da bi projekt trebao biti gotov krajem iduće godine, a zapošljavat ćemo tridesetak djelatnika ovdje iz okolice. U prvoj nam je fazi plan da godišnje proizvedemo oko 10.000 tona mikrosfere, a u daljnjem nam je planu da se proizvodnja poveća na 30.000 tona - zaključio je ovaj ruski investitor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:51