Lista 1000 najvećih

Rekorderi u Hrvatskoj: prosječna plaća u tvrtki Mejaši prvi je 87.000 kuna neto!

Među deset tvrtki s najvećom dobiti i dalje su četiri vodeće hrvatske banke, prva INA
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Proboj Ine na prvo mjesto ljestvice tvrtki s najvećom dobiti u zemlji i ulazak kladionice Super Sport u deset najprofitabilnijih najvažnije su novosti velikog istraživanja poslovnog magazina Lider o poslovanju hrvatskih tvrtki u prošloj godini u odnosu na isto istraživanje za 2016.

Među deset tvrtki s najvećom dobiti i dalje su četiri vodeće hrvatske banke, HEP i njegova tvrtka za distribuciju, Hrvatski telekom i Pliva, a iz tog je probranog društva ispala Autocesta Rijeka - Zagreb, koja je lani imala 590 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, a godinu prije je završila u plusu od 174 milijuna kuna.

Dobit

Deset najprofitabilnijih tvrtki lani je zabilježilo ukupnu dobit prije oporezivanja od devet milijardi i 206 milijuna kuna. To je milijardu i 700 milijuna kuna manje od ukupne dobiti deset najprofitabilnijih u 2016., a razlika je nastala ponajviše zbog manjih dobiti nekih od najvećih poslovnih banaka, kao i HEP-a.

Ulazak Super Sporta u probrano društvo kompanija s najvećom dobiti rezultat je povećanja dobiti kladionice s 211 milijuna kuna u 2016. na 358 milijuna u prošloj godini. Uz to, Super Sport je i među deset najboljih tvrtki prema udjelu dobiti u ukupnim prihodima društva. Potonju listu za prošlu godinu predvodi Cervesia Zagreb, tvrtka koja upravlja Zagrebačkom pivovarom, kojoj je dobit od 186 milijuna kuna praktički izjednačena s dobiti jer nema zaposlenih.

Gotovo nitko s liste najuspješnijih po udjelu dobiti u prihodima nema zaposlenih ili ih ima manje od 25, no pozornost privlači plasman Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV), tvrtke u suvlasništvu zagrebačkog komunalnog poduzeća Vodoprivreda.

Prihodi ZOV-a, koji ima osam zaposlenih i bavi se izgradnjom i održavanjem sustava za pročišćavanja otpadnih voda, lani su bili 396 milijuna, a dobit 220 milijuna kuna. Prihodi se uglavnom temelje na koncesijskom ugovoru sa zagrebačkom gradskom upravom, odnosno izravnom plaćanju ZOV-u iz gradskog proračuna, koje je za ovu godinu predviđeno u iznosu od 124 milijuna kuna.

Plaće

Tvrtka s najvećim prosječnim plaćama u zemlji za prošlu godinu, prema podacima Lidera, je splitska tvrtka Mejaši prvi, s prosječnom isplaćenom plaćom u 2017. od 87.000 kuna.

Uz podružnice renomiranih svjetskih kompanija poput Microsofta, Samsunga ili Rochea, koje su i ove godine na listi poslodavaca s najboljim prosječnim plaćama, u to se društvo iznenađujuće ubacila i trgovačka tvrtka Boehringer Ingelheim Zagreb, s 30-ak zaposlenih, u kojoj je lani prosječna plaća bila 30.000 kuna.

ISPRAVAK: Prenoseći podatke iz 'Liderova' istraživanja o najvećoj isplaćenoj plaći po zaposleniku u 2017. u Hrvatskoj, citirali smo i podatke iz istog izvora i za tvrtku 'Ziegler'. Kako smo upozoreni iz 'Zieglera', u spomenutom istraživanju pogrešno su navedeni podaci o broju zaposlenih u toj tvrtki, pa je i podatak o prosječnoj isplaćenoj plaći pogrešan. Ispričavamo se tvrtki 'Ziegler', njegovim zaposlenicima i čitateljima na ovoj nenamjernoj pogrešci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:02