Žele pomoći

Razvili prototip prijenosnog respiratora: 'Možemo ih izraditi 100 na dan'

Mislim da imamo dobar proizvod koji može biti odlično rješenje i za pacijente i za državu, kaže vlasnik tvrtke
Respirator

Hrvatski zdravstveni sustav u ovom trenutku raspolaže s nešto više od 800 respiratora. Među 635 oboljelih od koronavirusa, koliko ih je bilo u subotu prijepodne, 19 pacijenata u takvu je stanju da su priključeni na respiratore, koji im omogućavaju disanje.

Zasad u tom smislu stanje nije alarmantno, ali kako je krivulja bolesti i dalje uzlazna, naš zdravstveni sustav mora biti spreman i za mnogo veći broj oboljelih u takvu stanju da će im biti nužna pomoć respiratora.

Na najteža stanja

Svakodnevno dobivamo informacije da brojni gradovi, županije, privatni poduzetnici ili pojedinci poput sportaša izdvajaju dodatna sredstva za kupovinu respiratora hrvatskim bolnicama, no pitanje je kad će se i taj lanac prekinuti, odnosno kad će prestati njihova distribucija s obzirom na ograničene kapacitete proizvodnje u cijelome svijetu. Zato ohrabrujuće zvuči vijest iz Kneževih Vinograda u Baranji, gdje je tvrtka Bor-plastika, koja djeluje na području uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i ekologije, izradila prototip prijenosnog pomoćnog mehaničkog respiratora - “ventilatora”, koji bi, u slučaju potrebe, mogao biti velika pomoć pacijentima s najtežim stanjem, kao i uređaj za filtriranje zraka u zatvorenim prostorima.

- Važno je naglasiti da se ne radi o visokosofisticiranom kliničkom respiratoru, nego o “ventilatoru”, odnosno pomoćnom respiratoru koji je nešto malo manje sofisticiran, ali je vrlo pogodan i potpuno prihvatljiv za ovakve izvanredne situacije. Princip rada mu je isti, jer bi se preko njega pacijentu u pluća upuhivala određena količina zraka ovisno o njegovu stanju i potrebama - rekao je Atila Borbaš, vlasnik Bor-plastike, koji je i sam pomagao voditelju projekta Radi Trboviću u izradi prototipa.

Respirator

Stručna pomoć

- Mislim da imamo dobar proizvod koji može biti odlično rješenje i za pacijente i za državu, ali i za našu tvrtku. I nas je, naime, pogodila ova situacija s koronavirusom, tržište se zatvara, ali nismo nikoga otpustili i ne namjeravamo. No, svakodnevno promišljamo što možemo učiniti da se održimo na životu i kao tvrtka, pa smo, eto, došli na ideju da proizvedemo uređaj koji pomaže ljudima da prežive. Naša osnovna djelatnost već 23 godine je tehnologija pročišćavanja različitih vrsta otpadnih voda i pročišćavanje zraka, pa smo i u tom segmentu nešto novo napravili, no u ovom trenutku najvažnije nam je da dobijemo potporu države kako bismo mogli ući u serijsku proizvodnju ovog novog proizvoda - rekao je Borbaš, koji pod potporom države nije mislio na novčanu, nego na stručnu pomoć.

Pročišćavanje

- Treba nam pomoć struke u testiranju i podešavanju uređaja kako bismo ga mogli certificirati. Poslali smo sve o tome nacionalnom i županijskom Stožeru civilne zaštite te još nekim državnim institucijama i sada čekamo odgovor. Mi smo već sada spremni za proizvodnju 50-100 uređaja na dan, ali ne možemo bez odobrenja nadležnih tijela koja nam trebaju dati certifikat. Nadam se da će za naš projekt biti sluha - istaknuo je Borbaš te dodao da su paralelno razvili i sustav za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru.

- To je odlično rješenje za primjenu u sekundarnim objektima, karantenama, šatorima, sportskim dvoranama... jer je jako važno zrak iz tih prostorija pročistiti prije nego što ga se izbaci van u drugu prostoriju ili u prirodu.

Riječ je o sustavu koji otklanja sve nečistoće do 1,5 mikrona čestica, a za uništavanje virusa koristimo UV lampu. Voditelj tog projekta je kolega Zvonimir Lukadinović - rekao je poduzetnik iz Baranje, koji zapošljava 60 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:35