Kolektivni ugovor

Radnicima isplaćena nagrada: Tristo zaposlenika Plinacroa dobilo po 2000 kuna bonusa

Isplaćeno je više od pola milijuna kuna, a za taj su iznos zaslužni sindikati
Ilustracija, radnici Plinacroa
 Nikola Vilić / Hanza Media

Radnici Plinacroa mogu biti zadovoljni – ovaj im je tjedan, što su sigurno primijetili na svojim računima, uz plaću isplaćena i nagrada. Kako nam je potvrđeno u Plinacrou, Uprava te tvrtke na čelu s Ivicom Ararom, donijela je odluku o isplati 2000 kuna za sve svoje zaposlenike (njih oko 300), sukladno kolektivnom ugovoru. Drugim riječima, ukupno je isplaćeno više od pola milijuna kuna, odnosno, konkretnije, 560.000 kuna.

Za taj iznos izborili su se sindikati. Naime, sredinom prošle godine, potpisan je Kolektivni ugovor za Plinacro, koji su potpisali članovi Uprave, a u ime Sindikata naftnoga gospodarstva (SING) njegova predsjednica Jasna Pipunić. Sindikatima je to bio veliki uspjeh jer su nakon dugotrajnih i zahtjevnih pregovora, utvrđeni konačni stavovi pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca i sva načela novoga Kolektivnog ugovora te je postignut dogovor. Novim Kolektivnim ugovorom zadržana je postojeća razina plaća, vraćena su prava na isplatu regresa, božićnicu, uskrsnicu, a dnevnice za službeno putovanje utvrđene su u neoporezivom iznosu. Po prvi puta, Kolektivni ugovor za Plinacro sklopljen je na rok do 31. prosinca 2019. godine.

- Kad je smanjena cijena sata rada u Plinacrou još 2009. godine, nikada nije vraćena na razinu na kojoj je bila. Isto tako, Vlada je zahtijevala da se državne tvrtke, kao što su Plinacro, Janaf i slični, u kolektivnim ugovorima sa sindikatima odreknu regresa i božićnice. U posljednjih osam godina sindikat je pokušao povisiti cijenu rada, koja sada iznosi 17 kuna bruto po satu rada, ali to nikako nije bilo moguće, stoga je preuzeo inicijativu o isplati nagrade jer cijena sata rada stagnira godinama. Kolektivnim ugovorom sklopljenim prošle godine, SING je ugovorio vraćanje regresa i božićnica i utvrdio mogućnost isplate nagrade, u skladu s poslovnim rezultatima – pojašnjava nam Pipunić kako je došlo do isplate bonusa.

Jedan dio upućenih tu odluku opisuje kao dobru i pozitivnu vijest, dok je drugi dio pokušava problematizirati zbog prošlogodišnjeg smanjenih tarifnih stavki i očekivanja lošijih poslovnih rezultata Plinacroa u 2017. Naime, kako je već poznato, od 1. travnja prošle godine, primjenjuje se nova Odluka o iznosu tarifnih stavki za transport plina, kojim je cijena transporta koji obavlja Plinacro smanjena za nešto više od 19 posto. Navedenom odlukom smanjuje se dozvoljeni prihod operatora plinskog transportnog sustava Plinacro u 2017. godini za približno 45 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu, odnosno za 9,1 posto. Sukladno istoj odluci, cijena transporta plina, odnosno iznosi tarifnih stavki za transport plina, od 1. travnja 2017. smanjuju se u odnosu na važeće iznose tarifnih stavki prosječno za 19,3 posto, s daljnjom tendencijom pada kroz godine drugog regulacijskog razdoblja. Neslužbeni izvori bliski Plinacrou kažu da će tvrtka imati dobre poslovne rezultate jer su, uz smanjenje tarifa, maksimalno racionalizirali troškove poslovanja u svim segmentima i prilagodili se novim okolnostima, a slično se može čuti i od samih sindikata:

- U Plinacrou napravili uštede u poslovanju i lani i ove godine. Tome su svoj obol dali i radnici - napominje Pipunić.

Krajem lipnja trebali bi biti i službeno objavljeni poslovni rezultati Plinacroa za 2017., no i ako budu lošiji nego godinu ranije, teško da će Plinacro propasti ili da će mu ozbiljnije biti ugroženo poslovanje. Plinacro je 2016. godine ostvario ukupne prihode od 601,6 milijuna kuna, rashode od 378,4 milijuna kuna te neto dobit od 188,9 milijuna kuna. Pritom su, kako se vidi u bilanci, imali 562 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:04