Autoceste nastavile rast

Promet na domaćim autocestama u prvih 6 mjeseci veći za 5,4 posto, prihodi rasli još više

Među koncesionarima, najveći rast stope prometa zabilježila Autocesta Zagreb-Macelj
Ilustracija
 Ronald Goršić / Hanza Media

Prošlogodišnji rast prometa na domaćim autocestama i porast zarade koncesionara na njima u odnosu na 2017., nastavljen je i u prvoj polovici ove godine.

Prema neslužbenim podacima Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine, u prvih šest mjeseci ove godine autocestama s naplatom prošlo je 36 milijuna i 752 tisuće vozila što je porast od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihod četiriju koncesionara na autocestama od cestarine, prema istome izvoru, povećan je u prvoj polovici ove u odnosu na prvo polugodište prošle godine za 5,5 posto, dosegnuvši milijardu i 283 milijuna kuna.

Među koncesionarima, najveći rast stope prometa u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je Autocesta Zagreb-Macelj (šest posto), a najmanji Bina-Istra, od dva posto. Državni koncesionari, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb zabilježili su stope rasta prometa od 5,9 i 5,8 posto.

Najveću stopa rasta prihoda od cestarina u prvom polugodištu bilježi Bina-Istra, 7,1 posto, a najmanju stopu rasta, od četiri posto, Autocesta Rijeka-Zagreb.

Hrvatske autoceste, koje u koncesiji imaju najviše kilometara, povećale su svoj prihod u prvoj polovici ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 5,6 posto zaradivši 796 milijuna kuna. U cijeloj prošloj godini to je državno poduzeće od cestarina 'ubralo' milijardu i 890 milijuna kuna.

Više od sedam posto, ali za 0,2 posto manje od Bine-Istre, rasli su u prvih šest mjeseci ove godine i prihodi Autoceste Zagreb-Macelj.

Kao i tijekom 2018., u prvih pola godine više od polovice prometa i prihoda koncesionara na autocestama ostvario je HAC. Za ovogodišnje pokazatelje poslovanja koncesionara od značaja je podatak da broj kilometara autocesta u naplati u prvom polugodištu nije povećan u odnosu na prvih šest lanjskih mjeseci te iznosi 1306 kilometara.

Koncesionari autocesta s naplatom zabilježili su u prvoj polovici ove godine ukupno 1300 prometnih nesreća, od čega je u 18 slučajeva bila riječ o nesrećama s smrtnim posljedicama za vozače i putnike, a u 177 slučajeva bilo je ozlijeđenih.

Broj poginulih na domaćim autocesta u prvih šest mjeseci ove godine u porastu je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 20 posto, dok su pokazatelji prometnih nesreća i ozlijeđenih u njima u padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:06