Rok za prijavu: 4. listopada

Projektima održive energije nudi se investicija u vrijednosti od pet milijuna eura

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima
 InnoEnergy

EIT InnoEnergy, najveći europski pokretač inovacija na području održive energije, podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), objavio je krajnji rok za prijave u investicijski ciklus za 2018. godinu, za podršku inovacijama s područja cleantecha i održive energije. Inovatori u potrazi za investicijom u ovoj godini trebaju se prijaviti do 4. listopada kako bi imali priliku na vrijeme ostvariti podršku.

Investicijski ciklus– na što se odnosi i kome je namijenjen?

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima koja će transformirati budućnost energije u Europi. Od pokretanja Investicijskog ciklusa u 2011. godini, EIT InnoEnergy je uložio 190 milijuna eura diljem Europe u projekte iz osam tehnoloških područja, što je rezultiralo s 3 milijarde eura planirane prodaje. Povrh financiranja, EIT InnoEnergy prijaviteljima nudi pouzdanu i dokazanu inovacijsku platformu za suradnju i pristup ekosustavu energetskih inovacija s više od 385 partnera unutar industrije s različitim energetski održivim rješenjima.

Gdje je potreba za podrškom malom i srednjem poduzetništvu u sektoru energetskih inovacija?

"U InnoEnergyju smatramo da je komercijalizacija prioritetna poslovna potreba malih i srednjih poduzeća u provedbi inovacijskog projekta. Osim toga, izuzetno je važno skratiti vrijeme izlaska na tržište, internacionalizirati proizvod te povećati poslovnu aktivnost i omogućiti pristup nerizičnom, predvidivom izvoru financiranja. Tako izgledaju trenutačne potrebe malih i srednjih poduzeća u sektoru energetskih inovacija", pojašnjava Marcin Lewenstein, direktor za inovacije InnoEnergyja za Središnju Europu.

Komercijalizacija proizvoda

Zadatak EIT InnoEnergyja je prepoznati potrebu i omogućiti pristup partnerima koji pomažu u definiranju i lakšem pristupu ciljanim skupinama prilikom lansiranja novih rješenja. Koristeći podršku moguće je ubrzati lansiranje samog proizvoda.

Povećanje proizvodnje i industrijalizacija

Početak opsežnije proizvodnje zahtijeva značajnija ulaganja. EIT InnoEnergy osigurava znanje i pomaže izbjeći uobičajene pogreške koje bi mogle ometati proces industrijalizacije.

Nerizična, predvidiva novčana sredstva

Općenito, projekti financirani od strane EIT InnoEnergyja podrazumijevaju razvoj tehnologije ili prototipova, što ekonomska ulaganja čini visokim. Suradnja s EIT InnoEnergy omogućuje brzu aktivaciju financiranja i pokretanje učinkovitih procesa inovativne implementacije proizvoda.

Podrška hrvatskom projektu

„U Hrvatskoj se korištenje EU fondova u prethodnim godinama odvijalo jako sporo budući da su programi za ulaganja u razdoblju 2014 – 2020 definirani prilično kasno. Natječaji za investicije u inovativne projekte otvarani su povremeno i s nedostatnim sredstvima za ulaganje u razvoj pa je time inovacijski potencijal hrvatskih poduzetnika u prethodnim godinama bio zanemariv. Međutim, situacija se polako mijenja pa je za očekivati da će se time povećati i broj razvojnih projekata“, istaknuo je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, InnoEnergy predstavnik za Hrvatsku.

Vane Compresor hrvatska je tvrtka koja je u finalnoj fazi razvoja inovativnog proizvoda zahvaljujući investiciji InnoEnergy-a.

Koristeći patentiranu tehnologiju dokazanu na tržištu pneumatskih brusilica, Vane Compresor omogućava duži životni ciklus proizvoda te do 25 posto veću energetsku učinkovitost u odnosu na trenutno najbolje dostupne kompresore. U situaciji kada godišnja svjetska potrošnja električne energije sustava komprimiranog zraka samo u industrijskim primjenama iznosi 4,2% ukupne električne energije a u životnom ciklusu kompresora trošak energije iznosi 70-82 posto, Vane Compresor predstavlja trenutno najučinkovitiji kompresor na tržištu.

„Razvojni projekti u našoj branši dugotrajni su i kao takvi investicijski jako zahtjevni. Razvoj kompresora brži je i jednostavniji uz financijsku podršku InnoEnergy-a, ali u fazi komercijalizacije proizvoda trebat ćemo značajnija ulaganja. Upravo u tom dijelu dodatna investiranja i poveznica s tržištem koju InnoEnergy pruža mogli bi nam biti od presudne važnosti za uspjeh“, pojašnjava Aljoša Bošković, direktor Vane compresor.

U kojoj mjeri je Vane kompresor relevantan za industriju pokazuje i činjenica da je predstavljeno idejno rješenje nagrađeno na InnoEnergy konferenciji The Business Booster, održanoj prije dvije godine u Barceloni. U konkurenciji s ostalih 150 inovativnih rješenja iz energetskog sektora iz cijele Europe, Vane compresor je osvojio drugu nagradu.

„Inovacijski potencijal hrvatskih tvrtki prepoznat je na međunarodnom tržištu. Investicije za razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja te prilike za umrežavanje s međunarodnim partnerima i tržištem investicijski je paket kojeg InnoEnergy omogućava tvrtkama iz energetskog sektora. Invento Capital Partners, kao predstavnik InnoEnergy-a za Hrvatsku, otvara prilike hrvatskim tvrtkama da ostvare investicije za komercijalizaciju svojih inovacija te postanu vidljivi na globalnom tržištu“, zaključuje Dalibor Marijanović.

Jakub Miler, izvršni director EIT InnoEnergy za središnju Europu izjavio je: “Naša je misija ubrzati tranziciju čiste energije u Europi. Stoga prepoznajemo prilike i investiramo, surađujemo s najkvalitetnijim i najperspektivnijim inovatorima u energetskom sektoru kako bismo im pomogli da rastu, uštedjeli njihovo vrijeme, skratili vrijeme probijanja na tržište i u konačnici komercijalizirali njihovu tehnologiju.

“Ovdje je riječ o istinskom partnerstvu. U nastojanju da našim partnerima pomognemo da rastu nadilazimo doprinos koji se ogleda isključivo u novčanim potporama. Povrh toga što pružamo pristup stručnjacima vodeće europske mreže cleantecha i održive energije, omogućavamo kontinuiranu podršku kroz marketing i druge usluge za izgradnju vrijednosti.”

Više informacija o Investicijskom krugu, uključujući i upute kako se prijaviti, moguće je pronaći putem sljedeće poveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59