Dalekovod d.d.

Problemi bivšeg diva građevine: Kasnimo s ratom od 7 mil. kn, država nam duguje 50 mil. kn

“Da je došlo do isplate dugovanja, ne bi bilo nikakvih poremećaja u poslovanju”, kaže Premužak
Ilsutracija gradilišta i Alen Premužak iz Dalekovoda
 Tomislav Krišto / Dragan Matić / Hanza Media

Nekadašnji građevinski gigant Dalekovod d.d. nakon isplaćenih 370 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi našao se ovih dana u problemima s likvidnošću, pa nisu uspjeli do roka, 30. rujna, isplatiti sedam milijuna kuna, koliko iznosi njihova rata sukladno planu predstečajne nagodbe.

Taj podatak potvrdio nam je predsjednik Uprave Dalekovoda Alen Premužak, koji je potvrdio da će rata biti podmirena ovaj tjedan, ali ne bježi od činjenice da imaju problema s likvidnošću.

Dobre godine

- U predstečajnoj nagodbi sužen nam je prostor djelovanja, ali ovaj tjedan riješit ćemo spomenutu ratu duga. U stalnoj smo komunikaciji s bankama i ostalim vjerovnicima i partnerima i nema razloga za paniku - kaže predsjednik Uprave Dalekovoda. Protekle su im tri godine bila dobre, a ova im je nešto lošija, što nije, dodaje Premužak, neuobičajeno u cikličkoj industriji u kojoj se Dalekovod natječe.

Lani su, naime, prijavili prihod od 1,1 milijardu kuna i godinu su okončali s dobitkom od 22,3 milijuna.

- Aktivno radimo na dugoročnijem rješenju te ćemo do kraja godine dvjema važnim aktivnostima riješiti financijsku stabilnost, kao i problem izdavanja garancija za dobro izvršenje posla, što je preduvjet poslovanja u ovoj industriji. Naša je industrija u fazi konjunkture, pa pronalazak novih poslova i nije toliki problem. Otkako smo u predstečajnoj, najviše nas prate, što se izdavanja garancija tiče, Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Imamo i podršku Ministarstva gospodarstva te ostalih institucija, no isključivo moralnu - na financijsku niti ne računamo s obzirom na to da smo privatna kompanija - kaže predsjednik Uprave Premužak.

Međutim, s Ministarstvom financija nisu se uspjeli dogovoriti o isplati 50 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić, naime, odbio je isplatiti Dalekovodu 50 milijuna kuna iako je ministar financija Slavko Linić 2013. s njima sklopio ugovor prema kojem se država obvezala podmiriti taj trošak ako kompanija izgubi sudski spor koji je imala s Podravskom bankom, a zauzvrat će Dalekovod državi predati “prava RFMF i RHMJ” (prava na kupnju državne imovine) kao protučinidbu.

Kad se upravo to dogodilo, odnosno kad je Dalekovod izgubio spor protiv Podravske banke i zatražio isplatu 50 milijuna kuna, Ministarstvo financija taj novac do danas im nije isplatilo. Dalekovod je prošao s Ministarstvom financija proces “mirenja”, odnosno pokušali su se nagoditi oko tog potraživanja, ali nisu postigli nikakav rezultat. Dalekovod je zato tužio državu. U svojim financijskim izvješćima Dalekovod, naime, to potraživanje uredno bilježi kao prihod.

- Imali smo pokušaj mirenja, ali nismo se dogovorili, pa smo bili prisiljeni krenuti u sudski spor s državom, ali to će potrajati - kaže predsjednik Uprave Dalekovoda te dodaje da uz isplatu tog dugovanja ne bi ni došlo do nikakvog poremećaja u poslovanju. U najavi je i prodaja vjetroelektrane, što je propisana obveza iz predstečajne nagodbe, čime će, kaže Premužak, Dalekovod stabilizirati financijsku situaciju. A radi se i na monetizaciji više od 60 milijuna kuna čistog novca koji stoji kao retencija kod investitora na projektima do konačnih primopredaja projekata, što je specifičnost industrije u kojoj djeluje Dalekovod. Te tri stavke zajedno, dodaje Premužak, peterostruko nadmašuju trenutnu potrebu sredstava za operativnu likvidnost.

Knjiga ugovora

- Kad je tvrtka u predstečajnoj nagodbi, premalo je razumijevanja banaka i financijskih institucija i nema baš puno manevarskog prostora s obzirom na izazovni plan predstečajne nagodbe. Usprkos tome, Dalekovod je u protekle četiri godine sve obaveze redovito ispunjavao. Radi se o trenutnom problemu, jer nas čekaju brojni budući poslovi, što potvrđuje naša trenutna knjiga ugovora i lista ciljanih projekata za budućnost koji su jamstvo da je ova godina samo izuzetak u inače uspješnom poslovanju - kaže Premužak. Većinski vlasnik Dalekovoda je tvrtka Konsolidator, čiji su osnivači Dalmarina i fond Inspire Investments za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima u koji je prešao Nexus.

Jedan od osnivača fonda je nekadašnji predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča, koji je ovih dana doživio neuspjeh s poslovnom akvizicijom preuzimanja Kompasa Zagreb, koji je otišao u stečaj dok je Fleet rent a car, tvrtka koju je preuzeo isti fond, u blokadi, prema podacima na financijskim servisima.

Račun Dalekovoda još nije u blokadi, ali ako se problem s nelikvidnošću brzo ne riješi, potraživanja bi se mogla početi gomilati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:25