Poslovni rezultati

Privredna banka Zagreb u devet mjeseci zaradila 924 milijuna kuna, 22 posto više nego lani

PBZ je u prvih devet mjeseci ostvario 562 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada
Dinko Lucić, predsjednik uprave PBZ-a
 Boris Kovačev / CROPIX

Neto dobit Privredne banke Zagreb (PBZ) u prvih devet mjeseci iznosila je 924,4 milijuna kuna, što je 22,6 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje PBZ-ovo financijsko izvješće objavljeno u srijedu.

U redovnom dijelu poslovanja, tijekom devet mjeseci PBZ je ostvario kamatni prihod od 1,8 milijardi kuna, što je pad u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 2,03 milijarde kuna. Kamatni troškovi iznose 211,8 milijuna kuna i manji su za 26 posto.

- Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom ove godine - kaže se u izvješću.

PBZ je u prvih devet mjeseci ostvario 562 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što čini stabilan doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke, navodi se.

U segmentu poslovanja vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke/gubitke od obračunatih tečajnih razlika, PBZ je ostvario neto pozitivan rezultat od 252,8 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, opći administrativni troškovi s ostalim troškovima iznosili su u prvih devet mjeseci 1,17 milijardi kuna.

- Omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznosi 40,9 posto što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke - kažu u PBZ-u.

Konsolidirani podaci na razini grupe pokazuju da je dobit nakon oporezivanja u prvih devet mjeseci iznosila 1,2 milijarde kuna. U ostvareni rezultat Grupe, kako se navodi, uključen je i rezultat Veneto banke Zagreb koja je 12. srpnja ove godine postala članica PBZ grupe.

Po podacima iz izvješća, PBZ grupa je u prvih devet mjeseci izdvojila 282 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke. Sve članice PBZ Grupe u potpunom odnosno većinskom vlasništvu PBZ-a u prvih su devet mjeseci ostvarile uspješne financijske rezultate osim Veneto banke koja je za prvih devet mjeseci ostvarila negativan financijski rezultat, navodi se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:39