Šokirani poljoprivrednik

Priključak od 150 tisuća kuna: 'Struja će me stajati više od farme zbog 60 metara'

Iz HEP-a su mu poručili da je farma udaljena više od 400 metara od zadnjeg priključka i da treba izraditi elaborat
 Nikola Vilić / CROPIX

Iako je još lani poljoprivrednik Dubravko Asić iz Bapske pokraj Iloka kovao planove o razvoju svoje nove farme muznih ovaca, u koju je s kćeri Dubravkom uložio 50.000 eura sredstava iz fondova EU za ruralni razvoj, jedan događaj vratio ga je u surovu stvarnost.

Kada je zatražio od HEP-a priključak za struju na novu farmu, dobio je odgovor da mu je farma udaljena više od 400 metara od zadnjeg priključka te da mu za napajanje strujom treba izrada elaborata, nakon kojeg će dobiti troškovnik za priključak.

- Rekli su mi da je farma udaljena 460 metara od zadnje kuće pa zbog tih šezdeset metara moram sve posebno platiti. Tražili su me da prvo platim elaborat, što zapravo znači da prvo nešto trebaš platiti da bi doznao koliko te to košta. A spominje se cifra od oko 150.000 kuna, što je više nego što sam uložio u gradnju same farme, oko 140.000 kuna, a ostatak do 50.000 eura je za opremu i muzilište - priča nam razočarani Dubravko koji se u opustjelu Bapsku vratio nakon rata kao bivši branitelj i logoraš.

Odlazak iz zemlje

Sin i kći završili su srednju poljoprivrednu školu, planirali su ostati na zemlji i nastaviti očev posao, ali sada sve više svi zajedno razmišljaju o odlasku u Njemačku ili Austriju, gdje imaju rodbinu i prijatelje.

- Izdržali smo puno toga u ratu i nakon njega. Vratili smo se i obnovili našu kuću i gospodarstvo i taman kada je sve dobro krenulo, na našem području prestao je dolaziti kamion za otkup mlijeka. Dobro, i to smo preživjeli i sada svaki dan u dva smjera do Gundinaca putujemo po 160 kilometara da nam se otkupi ovčje mlijeko. Jedini smo proizvođači tog mlijeka u ovom dijelu Slavonije, zadovoljni smo otkupnom cijenom i sad kad smo nešto ušparali i uložili u proizvodnju s europskom potporom, doživjeli smo ovakav šok - rekao nam je Asić.

A što ako je sve po propisima i priključak moraju sufinancirati, pitamo ga?

- Ako za struju moramo toliko dati, dakle više nego za farmu, spremni smo sve ovo prodati i ostaviti državi farmu zajedno sa zemljom pa nek’ se pitaju zašto im odlaze ljudi i nek’ se oni bave poljoprivredom i muzu ovce ako im se isplati - kaže Asić.

Nakon što je prilog o njegovim problemima objavljen u “Emisiji za selo i poljoprivredu” na Hrvatskom radiju, vrijednom Dubravku, koji je u Bapskoj jedan od rijetkih preostalih čuvara narodnih običaja, stižu poruke potpore od poljoprivrednika iz cijele Slavonije. Dok cijela obitelj očekuje odgovor iz vinkovačkog HEP-a o izradi elaborata, za potrebe članka potražili smo pojašnjenje cijelog slučaju iz njihove službe za odnose s javnošću.

Dubravko Asić

Mjerno mjesto

U njihovu odgovoru navodi se da se “naknada za priključenje novih korisnika na elektroenergetsku mrežu utvrđuje sukladno odredbama akta Hrvatske energetske regulatorne agencije ‘Metodologija utvrđivanja naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu novih korisnika mreže i za povećanje priključne snage postojećih korisnika mreže’”.

U nastavku dopisa HEP navodi kako za priključenje građevine unutar 400 metara od najbliže postojeće transformatorske stanice naknada za priključenje određuje se temeljem jedinične cijene i priključne snage, a sve troškove stvaranja tehničkih uvjeta u mreži dužan je financirati operator distribucijskog sustava.

No, za građevinu krajnjeg kupca čije se obračunsko mjerno mjesto nalazi izvan kruga od 400 m od najbliže postojeće transformatorske stanice iz koje je moguće ostvariti napajanje građevine krajnjeg kupca, naknada se utvrđuje temeljem jedinične cijene priključne snage ili stvarnog troška priključenja, pri čemu stvarni trošak sadrži troškove priključka građevine krajnjeg kupca na mrežu niskog napona i udio krajnjeg kupca u financiranju stvaranja tehničkih uvjeta u mreži niskog napona.

Tehnički uvjeti

Taj udio krajnjeg kupca u financiranju stvaranja tehničkih uvjeta u mreži niskog napona iznosi 50% troškova stvaranja tehničkih uvjeta u mreži niskog napona, a utvrđuje se Elaboratom optimalnog tehničkog rješenja priključenja (EOTRP), koji treba sadržavati sve potrebne proračune, u skladu s mrežnim pravilima distribucijskog sustava i pravilima o priključenju na distribucijsku mrežu.

- U predmetnom slučaju s budućim korisnikom mreže ugovorena te je u tijeku izrada Elaborata (EOTRP) iz kojega će uslijediti tehničko rješenje priključenja te i iznos naknade za to. Predmetni objekt je od najbliže trafostanice 20/0,4 kV udaljen cca 1100 metara zračne linije, a udaljenost od 400 metara koju navodite je udaljenost od kraja postojeće mreže - kažu iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:33