Rast proizvodnje

Priča o uspjehu Revoza: kako je slovenska tvrtka proizvela četiri milijuna vozila

U prošloj godini udio Revoza u ukupnim prihodima AD Plastika iznosio je 20 posto
Pogon Revoza
 Revoz

U trenutku kada Revoz iz Novog Mesta proizvodi četiri modela vozila, iz pogona ove tvornice izišao je srebrni Renault Clio diesel proizveden za francusko tržište, koji je ujedno i četirimilijunto vozilo proizvedeno u ovoj tvornici koja je u stopostotnom vlasništvu Renaulta.

„Za prvi milijun vozila trebalo je punih dvadeset godina, a za posljednji milijun trebalo nam je sedam godina. Nadamo se da bi za tri i pol do četiri godine mogli proslaviti proizvodnju petmilijuntog vozila. Revoz je ponovno najveći izvoznik u Sloveniji i treće je po veličini poduzeće u Sloveniji. U Revozu smo ovaj četirimilijunti automobil proizveli u razdoblju kad se tvornica vraća na stare staze najučinkovitijih podružnica Grupe Renault. Novim razvojnim ciklusom planiramo uvođenje najsuvremenijih tehnologija s područja digitalizacije, automatizacije te električne i autonomne mobilnosti. Što se tiče električnih automobila, u ovom trenutku je samo Smart ForFour EV električni i ta proizvodnja ima udio trenutačno oko tri posto. Naravno da će rasti u razvijati se u budućnosti“, istaknuo je Kaan Ozkan, predsjednik uprave Revoza iz Novog Mesta.

Revoz je prošle godine uprihodio skoro 1,6 milijardi eura te ostvario dobit od gotovo 35 milijuna eura. Prošle godine investirano je 40,2 milijuna eura. U Revozu je 2017. godine proizvedeno 189 687 vozila, a rekordna je bila 2009. godina kada je proizvedeno 212.680 vozila. Ove godine u planu je, prema Ozkanovim riječima, proizvodnja od oko 210.000 vozila. Trenutačno je u Revozu, uključujući i povremene radnike, zaposleno gotovo 3.400 radnika. Revoz je imao vrlo tešku situaciju za vrijeme krize tako da je proizvodnja 2012. godine pala ispod 90.000 vozila. Udio Revoza u slovenskom ukupnom izvozu iznosi oko 4,2 posto, dok je udio u BDP-u veći od 2,8 posto. Inače, izvoz ima udio od 99, 2 posto u plasmanu automobila proizvedenih u Revozu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Revoz
Revoz pogon

U ovom trenutku u pripremi je novi model koji bi uskoro trebao izići na tržište iz pogona u Novom Mestu. Radi se o projektu novog vozila Clio BJA. Inače je dosad u pogonu u Novom Mestu proizvedeno 11 modela počevši od Renaulta 4, čija je proizvodnja trajala čak dvadeset godina, tijekom kojih je proizvedeno više od pola milijuna primjeraka. Uspješna je bila i proizvodnja Renaulta 5. Najuspješniji proizvod Revoza je Renault Clio, kojeg je dosad proizvedeno već 1,9 milijuna vozila iz tri generacije tog modela. Clio I početkom devedesetih sa sobom je u tvornicu doveo prve robote, a izgrađen je i poseban objekt za lakiranje karoserija.

Kod proizvodnje Clija II, Revoz se prvi put okušao u proizvodnji u tri smjene. Twingo II zahtijevao je veliko ulaganje u proizvodni proces. U lipnju 2011. Revoz je dobio prvu nagradu Alijanse Renault Nissan. Zahvaljujući projektu Edison, Revoz se 2014. istaknuo kao ključni dio partnerstva Alijanse Renault-Nissan i njemačkog Daimlera. Twingo III i Smart ForFour proizvode se isključivo u Novom Mestu, a pridružio se i Smart ForFour EV, čime je Revoz stupio u novo razdoblje razvoja električne mobilnosti. Od sredine 2017 u Revozu se proizvodi dio programa modela Clio četvrte generacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Revoz
Pogon Revoza u Sloveniji

Revoz okuplja razne dobavljače među kojima je vrlo važan i AD Plastik. Pogotovo značajna suradnja je bila ona na projektu Edison, kada su i izgrađeni pogoni ove solinske tvrtke u Zagrebu. Prema riječima Marinka Došena, predsjednika uprave AD Plastika, u 2017. godini udio Revoza u ukupnim prihodima AD Plastika iznosio je 20 posto.

„Našu suradnju želimo i dalje temeljiti prije svega na povjerenju i kvaliteti, a partnerstvo želimo razvijati i unaprjeđivati. Suradnja Revoza i AD Plastika prolazila je različite faze. Nekad smo za modele Renault 4 i Renault 5 isporučivali obloge vrata i dijelove instrument table, a danas Twingo koji izlazi iz ove tvornice ima 212 dijelova koje upravo mi radimo. Veliki iskorak u našoj suradnji bio je projekt Edison, točnije proizvodnja Twinga i Smarta, zbog kojeg smo u Zagrebu izgradili potpuno novu i robotiziranu liniju bojenja. Osim same proizvodnje, AD Plastik s Renaultom sudjeluje i u razvoju samih proizvoda i alata. Pred nama je realizacija novog projekta Clio BJA i siguran sam kako je to samo jedan u nizu naših budućih uspješnih projekata. Primjerice, u 2017. godini je preko devet milijuna komada proizvedenih u AD Plastiku dostavljeno u tvornicu Revoz“, istaknuo je Marinko Došen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Revoz
Marinko Došen

Generalni direktor Renault Nissan Adriatic Jean Pierre Mesić, zadovoljan je prodajnim rezultatima na ovom tržištu. „Nama koji se bavimo prodajom najvažnije je da nove modele i automobile dobijemo na vrijeme. Rastemo u prodaji, a na nekim tržištima u ovoj regiji smo izuzetno zadovoljni. Pogotovo smo zadovoljni što imamo perspektivu daljnjeg rasta“, kazao je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47