Rok pred vratima

Preuzimanje Jadran Crikvenice: Mirovinci ne žele platiti troškove koje je ostavila država

Obvezujućom ponudom PBZ Croatia osiguranje i Erste ponudili su 199,8 milijuna kuna
Arhivska fotografija: Hotel Omorika, u sklopu poduzeća Jadran Crikvenica
 Tea Cimas / Hanza Media

Nakon što su mirovinski fondovi predali obvezujuću ponudu država je imenovala novu Upravu u tvrtki Jadran Crikvenica i dala im izdašne menadžerske ugovore.

Ni 46 dana otkako je Centar za restrukturiranje i prodaju prihvatio obvezujuću ponudu PBZ Croatia osiguranja i Erste fonda za kupnju 70,7 posto državnog udjela u tvrtki Jadran Crikvenica nije potpisan kupoprodajni ugovor. Iz CERP-a su na upit Jutarnjeg lista potvrdili da je rok za sklapanje ugovora za kupoprodaju Jadran Crikvenice 9. travnja te da je “priprema u tijeku”. Obvezujućom ponudom PBZ Croatia osiguranje i Erste ponudili su 199,8 milijuna kuna te se obvezali na dokapitalizaciju tvrtke u vrijednosti od 200 milijuna kuna.

Ukratko, vrijeme za Jadran Crikvenicu opasno curi, posebno s obzirom na činjenicu da je krajnji rok za preuzimanje kompanije 9. travnja te da su budući novi vlasnici, barem su se tako nadali u trenutku kad su predavali obvezujuću ponudu, već planirali preuzeti ovu turističku tvrtku te početi raditi na pripremi sezone.

Zasad, međutim, nema informacije kada bi se i hoće li se uopće u predviđenom roku obaviti preuzimanje kompanije.

Visoke otpremnine

Država je, naime, nekoliko dana nakon što su mirovinci predali obvezujuću ponudu, u tvrtku putem Nadzornog odbora na razdoblje od četiri godine imenovala novu Upravu: predsjednika Peru Matića i članicu Uprave Mariju Galjanić Sovar. S njima je potpisala izdašne menadžerske ugovore koji im, u slučaju smjene, jamče visoke otpremnine u potpunosti na račun novih vlasnika.

Stvar je formalnopravno bila posve legalna jer je bivšem predsjedniku Uprave Dinu Manestru istekao mandat pa je Jadran Crikvenica privremeno bila bez vodstva, ali ne i posve etična s obzirom na to da su budućim vlasnicima nametnute obveze o kojima u vrijeme predaje ponude nije bilo saznanja.

U PBZ Croatia osiguranju nisu bili zainteresirani komentirati slučaj, no od izvora bliskih mirovincima doznajemo da fondovi nemaju namjeru plaćati troškove koji nisu postojali u vrijeme due diligencea.

Bez komunikacije

“Gledajte, neke otpremnine se mogu platiti, ali u skladu s realnim okvirima, sigurno ne na način kako su sada definirane jer je to budućim vlasnicima neprihvatljivo. Fondovi će u svakom slučaju htjeti dovesti svoju Upravu, što znači da se sa sadašnjom moraju dogovoriti, a ako do dogovora neće moći doći, onda država treba razmisliti je li uopće zainteresirana za prodaju Jadran Crikvenice”, doznajemo iz krugova bliskih mirovincima.

Budući vlasnici, doznajemo, s trenutačnom Upravom Jadran Crikvenice nemaju komunikaciju, nego se svi pregovori odrađuju putem CERP-a. Rok za potpisivanje ugovora opasno se približava, ali nitko sa sigurnošću ne može reći da će se kupoprodaja doista i dovršiti, iako se svi sudionici nadaju da će se uspjeti postići neki razuman dogovor s državom.

Koliko su mirovinci spremni platiti za otpremnine trenutačne Uprave, nije poznato, ali doznajemo kako, osim tih troškova, buduće vlasnike muče i neki drugi koji su nastali u razdoblju nakon due diligencea.

Potpisivanje ugovora u petak?

O situaciji u Jadranu u četvrtak se oglasila i Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana d.d. Crikvenica (UVBRIMD Jadran), u kojoj tvrde da imaju informaciju kako će kupoprodajni ugovor biti potpisan u petak čime će biti okončana privatizacija kompanije.

U Udruzi smatraju da je za prodaju firme trebalo postaviti dodatne uvjete kupcima većinskog paketa dionica kako bi se osigurao nastavak hotelijerske djelatnosti, i to na način da kupac priloži poslovni plan, odnosno da osigura cjelovitost tvrtke u vremenskom roku od pet godina, s obzirom da je Jadran nosilac organiziranog turizma i najveća hotelska kompanija u Crikvenici i okolici.

- Nadamo se da će se dokapitalizacijom od strane kupaca u iznosu od 200 milijuna kuna u roku od 6 mjeseci od preuzimanja tvrtke, odnosno boljim rezultatima poslovanja u turističkoj sezoni 2018. značajno podići cijena dionica Jadrana d.d. na Zagrebačkoj burzi, budući da 850 radnika vjerovnika čeka preko 22 godine na naplatu svojih tražbina na osnovu razlika plaća i ostalih materijalnih prava u Jadranu d.d., navode u udruzi.

Optužuju pritom bivši nadzorni odbor i upravu da se nisu pridržavali strateškog plana razvoja kompanije te predlažu izradu novoga, a traže i hitro rješavanje svih sudskih sporova između radnika razlučnih vjerovnika i Jadran d.d. sklapanjem izvansudske nagodbe. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:05