Raspušten štrajkaški odbor

Prekinut štrajk u brodogradilištu 3. maj, očekuje se novčana pomoć vlasnika brodova

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.12.2018. u 13:04

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.12.2018. u 13:04

Rijeka, 290116.
U brodogradilistu 3. maj u more je porinuta gradnja 722, koju je to brodogradiliste izgradilo za spanjolsku kompaniju Marflet marine. Rijec je o prvom od dva istovjetna tankera za naftu, naftnne preradjevine i kemikalije od ukupno cetiri planirana.
Foto: Roni Brmalj / Novi list / CROPIX
Roni Brmalj / CROPIX/Novi list

Radnici u brodogradilištu 3. maj

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je da je Štrajkaški odbor u petak prekinuo štrajk u Brodogradilištu 3. maj, zbog otvaranja mogućnosti da se osigura nešto likvidnih sredstava i volje brodovlasnika da se brodovi započeti u 3. maju ondje i završe.

Štrajkaški odbor je raspušten, pa će njegovu ulogu preuzeti Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, koji će se u utorak sastati s direktorom 3. maja Maksimilijanom Percanom, naveo je Šoljić.

Objasnio je kako su štrajk prekinuli "jer postoje naznake da bi brodovlasnici mogli financirati izgradnju i dovršetak brodova u 3. maju", o čemu su saznali iz Uprave.

Naveo je kako je riječ o tvrtki Siem, koja je ranije otkazala ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnja 514) i naplatila jamstva. Na tom brodu završeno je oko 80 posto posla. Druga je tvrtka Algoma, u čiji je brod za prijevoz rasutog tereta (novogrdanja 733) već ugrađeno oko 60 posto opreme, a jamstvo još nije naplaćeno.

Uz to, rekao je Šoljić, tvrtka Cartubi, koja posluje u okviru talijanskog Fincantierija, u 3. maju bi izrađivala brodske sekcije.

Štrajk u 3. maju počeo je 22. listopada zbog neisplate plaća za rujan. U međuvremenu su putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja isplaćene minimalne plaće za rujan i listopad, a po riječima Šoljića, do 21. prosinca očekuje se i isplata minimalca za studeni.