Business Outlook 2020.

Predsjednik Uprave Peveca: 'Naša ulaganja u Slavoniji neće stati na Vukovaru'

Zaposlenici su naš najvredniji dio i ponosan sam na činjenicu da su upravo nas izabrali za poželjnog poslodavca, kaže Lovrinčević
Radnica u Pevecu
 Pevec

Kada bismo nekoga iz Peveca, prvog hrvatskog trgovačkog lanca, pitali što bi izdvojio kao najveći uspjeh u 2019. godini, odluka ne bi lako pala. Možda otvaranje novog centra u Vukovaru, ili dodatno podizanje standarda zaposlenika ili, pak, dobivanje međunarodnog AAA certifikata kojim je Pevec ušao u klub kompanija s natprosječnim uspjehom.

Lista je poduža, a najbolje je početi sa svečanim otvorenjem novog prodajnog centra u Vukovaru početkom listopada. U prvi takav centar u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji se prostire na 5000 četvornih metara, investirali su ukupno 45 milijuna kuna.

- Osiguranje radnih mjesta i omogućavanje ostanka brojnih obitelji u simbolu Domovinskog rata je neprocjenjivo. Uvijek iznova naglašavam kako su zaposlenici naš najvredniji dio i ponosan sam na činjenicu što su upravo nas izabrali za poželjnog poslodavca. Međutim, naše ulaganje u Slavoniju ne prestaje u Vukovaru - izjavio je tom prilikom Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca.

Naime, osim vukovarskog prodajnog centra na koji su posebno ponosni, u Pevecu ističu da se za iduću godinu priprema otvaranje novog centra u Vinkovcima, a preuređuje se i bivši objekt Super Konzuma u Slavonskom Brodu čije je vlasništvo preuzeto krajem srpnja. U rekonstrukciju centra u Puli uložili su ove godine 29 milijuna kuna, a lani su vratili vlasništvo nad prodajnim objektom u industrijskoj zoni Bakar Kukuljanovo u kojoj također imaju svoj prodajni centar. Ove je godine vlasništvo vraćeno nad prodajnim centrom na zagrebačkom Jankomiru.

- Kada je riječ o trgovini neprehrambenih proizvoda, Pevec se izdvaja prepoznatljivošću i posebnošću u odnosu na ostale prisutne "uradi sam" trgovine. U Pevecovim prodajnim centrima moguće je kupiti proizvode iz sedam programa te birati između više od 40.000 raznih artikala zahvaljujući odličnim poslovnim odnosima s domaćim i inozemnim dobavljačima - ističu.

Zagreb, 020519.
Jurica Lovrincevic, predsjednik uprave tvrtke Pevec danas je na konferenciji za medije predstavio rezultate poslovanja za razdoblje 2016.  2018. godine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca

Ništa od toga, ipak, ne bi bilo moguće bez Pevecovih zaposlenika koji su stup kompanije, a na čijim se uvjetima kontinuirano radi posljednje četiri godine otkako je kormilo tvrtke kao predsjednik Uprave preuzeo Jurica Lovrinčević, napominju. Broj zaposlenika povećao se lani te ih sada imaju ukupno 1895, a posljednjih se godina radi na osjetnom poboljšavanju njihovih uvjeta rada: regres, božićnica, uskrsnica, darovi u povodu rođenja djeteta, osigurani sistematski pregledi za sve zaposlenike i darovi za djecu. Ubrzani rast kompanije omogućio je rast prosječnih primanja od 2016. do kraja 2019. od 38 posto, uz razne stimulacije za zaposlenike. Minimalna primanja zaposlenika podignuta su na 5000 kuna neto, a konačni je cilj povećanje prosječnih primanja na 7500 kuna u sljedeće dvije godine. Osim toga, navode, razvili su i poseban sustav edukacija, nagrada i stimulacija za zaposlenike kako bi ih zadržali.

- Ako radite u Pevecu i uspijete pronaći novi način za rješavanje izazova u pojedinom segmentu poslovanja ili procesu, tvrtka će vas nagraditi i stimulirati kako biste bili efektivniji u svom poslu. Također, prodajni centri koji se prema unaprijed utvrđenim ključnim pokazateljima uspjeha svrstaju među pet najboljih, bit će dodatno nagrađeni 13. plaćom za sve svoje zaposlenike - napominju.

Sve su to pratili dobri poslovni rezultati u 2019. godini. U prvih šest mjeseci zabilježili su rast prihoda od deset posto, rashoda šest posto, dok im je bruto dobit porasla za 65 posto, a profitna marža sa sedam na 10,5 posto. Ove godine stekli su i bonitetni certifikat AAA, bonitetnu ocjenu izvrsnosti koja predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost na temelju financijskih izvještaja za posljednju poslovnu godinu i predviđa sigurnost rada u sljedećih 12 mjeseci.

Ukupni prihodi tvrtke u prošloj su godini iznosili 1.950,000.000 kuna, a porasli su za čak 65 posto, odnosno za 773,5 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla za gotovo 480 posto ili 115,5 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu. Sama dobit tvrtke lani je iznosila 139 milijuna kuna. Pevec je također prošle godine, prvi put nakon stečaja, isplatio dividendu vlasnicima, i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne dobiti iz 2017. godine.

Usporedno s rastom i razvojem, vodstvo kompanije prepoznalo je i važnost ulaganja u društveno odgovorne projekte. Već dvije godine Pevec je ponosni sponzor Hrvatskog boksačkog saveza. O uspjesima hrvatskog boksa u prošlosti nije potrebno puno govoriti jer oni pričaju sami za sebe, a mladim nadama, koje velikim koracima kucaju na vrata još većih uspjeha, treba pružiti podršku. Pevec je i ponosni sponzor 23-godišnje Dine Levačić, mlade plivačice na duge staze, prve Hrvatice koja je preplivala La Manche i koja je svijetli primjer ustrajnosti i požrtvovnosti. Pevec je ponosno podržao i Hrvatski paraolimpijski odbor. U proljeće su postali njihov generalni pokrovitelj čime su postali prva domaća tvrtka u povijesti koja je potpisala ugovor o nacionalnom sponzorstvu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

- Pevec, baš kao i HPO, potiče pozitivne promjene u društvu. Temeljna premisa kojom se vodi upravo je ona da vlastitim primjerom moraš postati nit vodilja za druge. Niti jedna promjena ne dolazi sama od sebe, a ovakvi hvalevrijedni primjeri dokaz su da trud, napor, ali i osluškivanje tuđih potreba uvijek vode k najplemenitijim suradnjama - naglašavaju.

Velik dio Pevecove društvene odgovornosti odnosi se i na donacije kojima prvi hrvatski trgovački lanac pomaže onima kojima je pomoć uistinu nužna. Zaposlenici su najveće blago, a sreća svakog zaposlenika dolazi prvenstveno iz obitelji, smatraju u Pevecu. Upravo zato odlučili su osnovati i Zakladu Pevec. Trenutačno stvaraju administrativne uvjete kako bi Zaklada sljedeće godine mogla aktivno početi s radom. Kroz Zakladu će se moći strukturiranije i transparentnije baviti pomaganjem i podržavanjem onih kojima je to potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:17