Razgrabili zapise

Poznati rezultati aukcije: Interes ulagača premašio očekivanja Ministarstva financija

Trenutno je država po osnovi trezorskih zapisa dužna 17 milijardi i 922 milijuna kuna
Zdravko Marić
 Marko Todorov / Hanza Media

Ministarstvo financija prodalo je na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa u vrijednosti 965 milijuna kuna, čime je interes ulagača za 265 milijuna kuna premašio oglašenu ponudu Ministarstva. U aukciji je postignuta kamatna stopa od 0,08 posto, a dospijeće ove emisije zapisa je 25. lipnja iduće godine.

- Nakon izdanja navedenih trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 965 milijuna kuna, uz istovremeno dospijeće zapisa od 721 milijun kuna, saldo upisanih trezorskih zapisa povećava se za 244 milijuna kuna - priopćeno je iz Ministarstva financija. Trenutno je država po osnovi trezorskih zapisa dužna 17 milijardi i 922 milijuna kuna.

Riječ je o novom povećanju duga po trezorskim zapisima, budući je u prethodnoj aukciji, u svibnju ove godine, dug po toj osnovi smanjen za 82 milijuna kuna.

Prema navodima Ministarstva udio nebankarskog sektora u najnovijoj emisiji trezorskih zapisa je 48 posto. Ovo je bila petnaesta ovogodišnja aukcija, a iduća je zakazana za 20.kolovoza ove godine.

Postignuta kamatna stopa u skladu s je s ovogodišnjim trendom aukcija trezorskih zapisa u kunama. Naime, nijednom prilikom Ministarstvo financija nije se obvezalo isplatiti kupce po većoj kamatnoj stopi od 0,09 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23